SRBIJA: vozniki: vprašanja in odgovori, 04.09.2020

SRBIJA: vozniki: vprašanja in odgovori, 04.09.2020

 

V nadaljevanju odgovori na vprašanja, ki smo jih prejeli vezano na voznike aktualizirano na stanje v Srbije:

  • A srbski državljani/vozniki lahko pridejo na razgovor za delo k slovenskemu delodajalcu brez karantene, pri čemer morajo SLO zapustiti v roku 48 ur (izjema po 14 točki 10 člena)?
    Da, vendar morajo imeti s sabo dokazilo (uradno vabilo).

  • A srbski državljan/voznik, ki ga je izbral slovenski delodajalec in ga čakajo papirji za prevzet na UE lahko pride v SLO in prevzame papirje ter se v roku 48 ur vrne v SRB; ne bi šel na vožnjo, samo prevzel papirje na UE?
    Da, vendar morajo imeti s sabo dokazilo.

  • V zvezi z vprašanji, ki jih prejemamo glede možnosti opravljanja preizkusa znanja za pridobitev temeljne kvalifikacije s strani srbskih državljanov vas obveščamo, da lahko srbski državljani/vozniki, ki so že izbrani s strani slovenskih delodajalcev in morajo opraviti preizkus znanja za pridobitev temeljne kvalifikacije, na podlagi izjeme po 14. točki 10. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 112/20), vstopijo v RS in so v RS do 48 ur, pri čemer morajo v tem času opraviti praktični in/ali teoretični preizkus ob tem, da morajo imeti s seboj dokazilo pooblaščenega izpitnega centra, da prihajajo na izpit in potrdilo o zaposlitvi oziroma nameri o zaposlitvi pri slovenskem delodajalcu.

    Torej lahko ob predložitvi ustreznih dokazilih, na primer:
    - voznik vstopi v RS v ponedeljek, opravi praktični preizkus in isti dan tudi teoretični del izpita ter zvečer istega dne zapusti RS, ali  
    - voznik vstopi v RS ponedeljek, opravi praktični preizkus, v torek opravi teoretični del izpita in ŠE pred iztekom 48 ur zapusti RS."

    Omenjeno seveda velja do takrat, ko je/bo Republika Srbija na t.i. rumenem seznamu držav.

  • Opomba: Za državljane oz. osebe s stalnim ali začasnim bivanjem v »rumenih državah« veljajo vse izjeme iz 10. člena odloka, vendar velja obrnjeno dokazno breme – osebe morajo same v zadostni meri dokazati obstoj izjeme (verodostojna pisna dokazila). 

Fotogalerija