BREXIT: Nizozemska - Portbase sistem - bodite pripravljeni

Get Ready for Brexit     

Nizozemska: po BREXITu, 1.1.2021, obvezna uporaba Portbase!

18.marca 2019 smo vas v prispevku NIZOZEMSKA: obvezna uporaba Portbase po BREXIT-u že obveščali, da bodo transportna podjetja (prevozniki) po BREXIT-u na Nizozemskem dolžna uporabljati sistem Portbase sicer jim ne bo dovoljen dostop do trajektnega terminala.

Sistem Portbase je razvit v sodelovanju med upravljavci trajektov, carinske uprave, interesnih skupin ter pristaniških uprav v Amsterdamu in Rotterdamu z namenom hitre in enostavne manipulacije s tovorom v nizozemskih pristaniščih - tudi po Brexitu.

Portbase zagotavlja popolno digitalno in samodejno dokončanje carinskih formalnosti z optimalno ponovno uporabo podatkov. 

Ker se datum BREXITa nezadržno približuje, 1.1.2021, vas opozarjamo in opominjamo, da se prevozniki s sedežem na Nizozemskem in v drugih državah, ki se še niso pridružili Portbase-u, morajo to storiti čim prej.

 Več informacij je na voljo na www.getreadyforbrexit.eu in www.portbase.com .

PRIKAZ DELOVANJA SISTEMA



PREVOZNIK/TRANSPORTNO PODJETJE

Prevoznik oziroma transportno podjetje praviloma nastopi v 5 koraku, ko je dolžno predhodno preveriti ali so izvoznemu/uvoznemu nizozemskemu terminalu bili posredovani carinski dokumenti. Registracija in sama uporaba Portbase sistema bo oziroma je za prevoznike v tem delu povsem brezplačna.

Na uvozni strani bodo prevozniki dolžni preveriti servis Import Status:
več informacij o servisu Import Status - https://www.portbase.com/en/services/import-status/
- registracija za servis Import Status - https://www.portbase.com/en/form/import-status/

Na izvozni strani
 bodo prevozniki dolžni preveriti servis Track & Trace Export:
- več informacij o servisu Track & Trace Export - https://www.portbase.com/en/services/track-trace-export/
- registracija za servis Track & Trace Export https://www.portbase.com/en/form/notification-export-documentation/

V primeru nepopolne carinske dokumentacije tako na uvoznik kot izvozni strani prevozniku ne bo dovoljen vstop na terminal. Brez ustrezno vnaprej deklariranih carinskih dokumentov blago ne bo smelo zapustiti terminala na uvozni strani, kakor tudi ne bo dovoljen vstop prevozniku na terminal na izvozni strani.


Fotogalerija