SUBVENCIJE: Pnevmatike višjega energijskega razreda: Zvišanje višine subvencije na pnevmatiko na 70 EUR

Nepovratne finančne spodbude za pnevmatike višjega energijskega razreda pri tovornih vozilih in avtobusih

Zvišanje finančne spodbude za nakup pnevmatik višjega energijskega razreda iz 35 EUR na 70 EUR

 

V Uradnem listu RS, št. 134/2020 z dne 2.10.2020 je objavljen nov javni poziv 83 SUB-PN20 - Nepovratne finančne spodbude za pnevmatike višjega energijskega razreda pri tovornih vozilih in avtobusih, ki sledi predhodnem javnemu pozivu 77SUB-PN19, objavljenemu v Uradnem listu RS, št. 69/2019 in je sedaj zaprt.

S spremembo javnega razpisa se realizira prošnja obeh prevozniških združenj (GZS in OZS), da se dvigne višina finančne spodbude za nakup pnevmatik višjega energijskega razreda in sicer iz 35 EUR na 70 EUR za posamezno pnevmatiko, ki je nameščena na vozilo. Za okoljsko naložbo se upošteva nakup in montaža pnevmatik, ki so bile kupljene od vključno dne 1.6.2020 dalje in nameščene od dneva (2.10.2020) objave novega javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije. Kot dokazilo o nakupu in montaži se šteje datum izdaje računa, razen če iz podatkov na računu ne izhaja drugače. V primeru, da se montaža izvede v lastni režiji in za montažo ni bilo izdanega računa, se kot dokazilo datuma montaže upošteva datum na internem delovnem nalogu o montaži.


Nov javni poziv glede na prejšnjega predlaga naslednje spremembe:

  1. spodbuda se zviša s prvotnih 35 EUR na pnevmatiko na 70 EUR na pnevmatiko
    V enem letu je Eko sklad za ta ukrep prejel 380 vlog, spodbudo dodelil za 9.861 pnevmatik pri 3.277 vozilih. Do sedaj je dodeljenih le 345.000,00 EUR, kar predstavlja zgolj 23 % vseh razpisanih sredstev. Višja spodbuda je predlagana tudi zaradi dodatne spodbude vlagateljem za kandidiranje na javnem pozivu in ker se ugotavlja, da je za obravnavo teh vlog, za katere se dodeli relativno nizka spodbuda, poraba časa izjemno velika.

  2. predmet spodbude bodo  pnevmatike kupljene od 1. 6. 2020 dalje, če bo montaža le-teh izvedena po objavi novega javnega poziva 83SUB-PN20 (2.10.2020)
    Navedeno pomeni, da bodo upoštevani računi za nakup pnevmatik izdani pred objavo javnega poziva, vendar le v primeru, če bo montaža predmetnih pnevmatik izvedena po objavi novega javnega poziva.

  3. obvezna priloga k vlogi bo seznam vozil z nameščenimi pnevmatikami, ki jo bo moral vlagatelj obvezno izpolniti elektronsko in jo poslati na elektronski naslov: pnevmatike@ekoskald.si
    V prejšnjem javnem pozivu predpisani obrazec, ki je bil obvezna priloga k vlogi, se tako nadomesti z elektronsko verzijo, ki bo vključevala vse relevantne podatke, ključne za preverjanje ustreznosti pnevmatik in vozil. S tem bomo skrajšali ter poenostavili postopek obdelave vlog, ker bo bistveno manj administrativnega dela zaradi prepisovanja podatkov.


POJASNILO

Stari poziv 77SUB-PN19, objavljen v Uradnem listu RS, št. 69/2019  je sedaj zaprt, kdor je tam oddal vlogo v obdobju od 1.6.2020 do 2.10.2020, je upravičen po starem razpisu, če bo dokumentacija popolna, sicer pa odda vlogo na nov poziv, če ustreza zahtevam v skladu z novim razpisom: račun od 1.6., montaža od 2.10. dalje.


JAVNI POZIV - Subvencija 83SUB-PN20 - Razpisna dokumentacija (klik na spodnjo sliko)

Fotogalerija