Državni zbor RS: sprejet ZAKON O ZAČASNIH UKREPIH ZA OMILITEV IN ODPRAVO POSLEDIC COVID-19 (ZZUOOP), 15.10.2020

Državni zbor RS sprejel ZAKON O ZAČASNIH UKREPIH ZA OMILITEV IN ODPRAVO POSLEDIC COVID-19 (ZZUOOP), 15.10.2020
#PKP5 sprejet v DZ RS

Državni zbor je sprejel predlog Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 ali tako imenovani peti protikorona paket. Gre za peti sveženj ukrepov, katerega nosilec je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Predlog zakona zajema ukrepe na področju zdravstva, dela, socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture. 

Sveženj ukrepov na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe, ki v ospredje postavljajo zaščito delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužb s COVID-19.


Kratek pregled ključnih sprejetih ukrepov v dokumentu pripravljenem s strani Pravne službe GZS: tukaj.

Z vidika izvajalcev prevoza potnikov (avtobusnih prevozov) pa prinaša nadomestila za izvajalce občasnega prevoza in mestnega prevoza.

Na kratko:

    • imetniki licenc Skupnosti bodo v skladu s predlogom dobili nadomestilo za obdobje, ko niso mogli izvajati občasnih prevozov: 8 dni v mesecu marcu 2020, 18 dni v mesecu aprilu 2020 in 10 dni v mesecu maju 2020 (od 16. marca 2020 do 11. maja 2020);
    • nadomestilo stroškov znaša 33,30 evra na avtobus na dan;
    • zahtevki za izplačilo nadomestil se bodo vlagali na Ministrstvo za infrastrukturo;
    • nadomestila se ne bodo izplačevala za avtobuse, s katerimi se izvaja  gospodarsko javno službo javni linijski prevoz potnikov vnotranjem cestnem prometu, in avtobuse, starejše od 20 let.

Več v pripetem dokumentu ZZUOOP.

Ko bo pristojno ministrstvo objavilo ustrezen razpis v zvezi z nadomestili vas bomo obvestili.

Pripete datoteke

Fotogalerija