Vozniki – obvezni dokumenti - izredni ukrepi, od 27. 10. 2020

Vozniki – obvezni dokumenti zaradi sprejetih izrednih ukrepov, velja od 27. 10. 2020

Dokumenti, ki jih mora imeti voznik pri opravljanju dejavnosti pri sebi, upoštevaje veljavne "stare" in "novo" sprejete predpise:

  • Spričevalo za delavce v sektorju mednarodnega prevoza iz Priloge 3Sporočila Komisije o izvajanju zelenih voznih pasov iz Smernic glede ukrepov za upravljanje meja za zaščito zdravja in zagotovitev razpoložljivosti blaga in bistvenih storitev (UL C št. 96 z dne 24. 3. 2020, str. 1);
  • Potrdilo za voznike za prevoz blaga po cesti za najem ali plačilo v okviru licence Skupnosti(med vozniki t.i. »roza obrazec«), ki ga na podlagi Uredbe 1072/2009 izdajata Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ali Gospodarska zbornica Slovenije (potrdila ne potrebuje voznik, ki je rezident za daljši čas; občasno v tujini prihaja to težav, če navedenega dokumenta voznik nima, zato je na strani vsakega posameznika ali se bo odločil za pridobitev tega dovoljenja ali ne);
  • Enotno dovoljenje za prebivanje in delo
  •  

    Za prihod/odhod z dela mora imeti voznik še (velja tudi za ostale zaposlene):

  • Potrdilo za prihod/odhod z dela (splošna oblika). Navedite iz katerega naslova voznik prihaja/odhaja na/z dela. 
    Primer: ko voznik zapusti tovorno vozilo (zaključi z delom) se lahko vrne na svoj začasni naslov (v RS) ali stalni naslov (v tujini).  Če se vrne na začasni naslov (v RS), potem ne more nadaljevati poti v tujino (na stalni naslov).  Izbere lahko le en naslov iz katerega bo prihajal in odhajal na delo.  V primeru, da bo voznik izbral naslov v tujini, mora imeti ob povratku za to potrdilo delodajalca.  Slednje potrdilo bo voznik potreboval tudi v primeru, če se bo vračal na delo v času omejenega gibanja ljudi (med 21. in 6. uro). Prihod in odhod na delo sodi med izjeme.
  • Izjava delodajalca o dnevu in uri pričetka vožnje (OPOMBA: od ure vstopa osebe v RS do začetka izvajanja vožnje (ki je razvidna iz tega dokumenta) lahko mine največ 6 ur.
  • Izjava delavca (voznika) za dokazovanje upravičenosti gibanja izven občine prebivališča (izpolnite podatke; rubrika 2 je prazna)
  • Fotogalerija