MZI: Prevoz avtomobilov: Razlaga devete alineje 1.1 točke Dela A Priloge II Pravilnika o delih in opremi vozil

MZI: Prevoz avtomobilov: Razlaga devete alineje 1.1 točke Dela A Priloge II Pravilnika o delih in opremi vozil

 

V pripetem dokumentu objavljamo razlago pristojnega Ministrstva za infrastrukturo v zvezi z deveto alinejo 1.1 točke Dela A Priloge II Pravilnika o delih in opremi vozil.

Republika Slovenija z deveto alinejo 1.1 točke Dela A Priloge II Pravilnika, ki se danes uporablja, v svojem pravnem redu določa izjemo za skupino vozil, prirejene posebej za prevoz vozil, glede na kategorijo ceste, ki se je do zgoraj navedene določbe razvijala od določb Pravilnika o merah in masah vozil v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 138/06)1, preko Pravilnika o delih in opremi vozil (Uradni list RS, št. 44/13)2 in Pravilnika o spremembah in dopolnitvi Pravilnika o delih in opremi vozil (Uradni list RS, št. 69/15)3. Kot izjema ima ta določba kot taka specialni značaj v razmerju do ostalih alinej iste točke Dela A Priloge II Pravilnika.

Ministrstvo za infrastrukturo pojasnjuje, da je treba deveto alinejo 1.1 točke Dela A Priloge II Pravilnika razlagati na način, da je določba, ki ureja največjo dolžino skupine vozil, prirejene posebej za prevoz vozil, na določeni kategoriji ceste izjema v razmerju do zahtev največje dovoljene dolžine, kot jih določajo ostale alineje iste točke Dela A Priloge II Pravilnika.

S strani GZS, Združenja za promet smo se na MZI  zavzeli za tako pojasnilo vsled nedavne prakse s strani slovenske policije, ki je v vse večjem obsegu kaznovala prevoznike avtomobilov, zaradi preseganja največje dovoljene dolžine, pri čemer niso presegali dovoljene izjeme pri prevozu avtomobilov - 22m.

Za celotno razlago glej pripet dokument.

Pripete datoteke

Fotogalerija