POZIV prizadetim: Obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje

POZIV prizadetim: Obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje - nadzori delovne inšpekcije

Poziv k poplačilu prispevkov za preteklih 5 let!

 

Izpostavljamo problematiko obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja za voznike, ki v zadnjih tednih med nekaterimi prevozniškimi podjetji zopet dviga nezadovoljstvo. Prepričani pa smo, da se bo ta krog še širil, nenazadnje  sindikati že več mesecev izvajajo akcije  in pritiske prav na tem področju.

Delovna inšpekcija namreč na podlagi novih pooblastil v zadnjih tednih izvaja poostrene kontrole na sedežih podjetij, pri čemer je v fokusu njihovih kontrol plačilo prispevkov za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje (bivša beneficirina doba). Delovni inšpektorji od podjetij zahtevajo sezname zaposlenih ter dokazila o plačilu dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Omeniti velja, da kljub naporom GZS, v obdobju preteklih vsaj 10 let, nismo uspeli doseči odprave po našem mnenju neupravičene umestitve poklica voznika med rizične poklice in s tem plačevanje dodatnega pokojninskega zavarovanja, predhodno priznavanje bonificirane dobe. Na vrhovnem sodišču je bila zaradi ne plačevanja prispevkov izgubljena tudi tožba (primer LPP).

Pričakujemo, da se bo zadeva sčasoma le razrešila tudi vsled nedavno doseženega dogovora v okviru Ekonomsko socialnega sveta glede meril in kriterijev za čiščenje poklicev iz seznama rizičnih poklicev, kar predvideva zakonodaja in resnejšega pristopa ministrstva za delo k rešitvi problematike. Težava pa je, da postopki tečejo izredno počasi in nič ne kaže, da se bo zadeva razrešila v kratkem obdobju. 

Na nas so se obrnila nekatera izmed prizadetih podjetij, ki so bila deležna tovrstne kontrole ter podala pobudo enotnega pristopa prizadetih podjetij. Predvsem iz razloga, ker se je inšpekcija zbudila v času največje krize s katero se soočajo podjetja, poleg tega pa je problematika nastala predvsem, ker država vsa ta leta ni znala, oz. zmogla razrešiti te problematike, čeprav ji je to zakona nalagal. 

 POZIV - prizadetim podjetjem:

Če ste bili deležni kontrole s strani delovne inšpekcije v zadnjih tednih in je pri tem bila izpostavljena problematika plačevanja prispevkov za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje in ste se pripravljeni pogovoriti okoli skupinskega nastopa napram državi prosim sporočite to na mail: igor.sep@gzs.si ali robert.sever@gzs.si, najkasneje do konca naslednjega tedna, petka, 13.11.2020. V tednu od 16. do 20.11.2020 bomo nato sklicali sestanek prizadetih podjetij in se pogovorili o možnostih skupinskega nastopa.


Fotogalerija