BREXIT: Usmeritve prevoznikom s strani gov.uk/Kent Access Permit

BREXIT: Usmeritve prevoznikom s strani gov.uk - Kent Access Permit

 

Vlada Združenega kraljestva je prejšnji teden objavila obsežno zbirko informacij za prevoznike in voznike v mednarodnem cestnem tovornem prometu o prevozih med EU in Združenim kraljestvom od 1. januarja 2021 na povezavi: https://www.gov.uk/guidance/transporting-goods-between-great-britain-and-the-eu-from-1-january-2021-guidance-for-hauliers.

Na številna vprašanja trenutno še ni mogoče odgovoriti, kot na primer na vprašanje glede dostopa do trga (dovolilnice), ker je le to odvisno od poteka pogajanj med EU in Združenim kraljestvom, ki pa še ni zaključeno. 

Pri prebiranju objavljenih informacij svetujemo, da ste pozorni, ker so enkrat objavljene informacije iz vidika britanskega prevoznika/voznika, drugič pa spet iz vidika evropskega (EU) prevoznika/voznika. To branja sicer ne olajša in lahko občasno privede do nesporazumov, zato kot rečeno bodite pozorni. Kljub vsemu velja poudariti, da si avtorji prizadevajo zagotoviti bistvene informacije ne samo na strani Združenega kraljestva, temveč tudi o ukrepih na strani EU.

Kent Acces Permit

Za prevoze, ki bodo opravljeni po 31. decembru 2020, bo spletna platforma „Check an HGV is ready to cross the border“ (zaenkrat demo verzija : https://check-an-hgv-is-ready-to-cross-the-border-demo.fbplatform.co.uk/ ) omogočala, da preverite, ali imate vse potrebne dokumente za prehod meje. 

Uporaba portala je obvezna za vsa vozila, ki zapustijo Združeno kraljestvo prek pristanišč in terminalov okrožja Kent: preko portala se namreč izda „Kent Access Permit“ (KAP), in za vožnje po okrožju Kent brez KAP so zagrožene visoke globe.

POMEMBNO:
Uporaba te platforme je obvezna za vsa vozila nad 7,5 t skupne mase (vključno s praznimi vozili!), ki zapustijo Veliko Britanijo prek okrožja Kent (npr. preko Folkestone ali Dover). Da bi preprečili popolno "preobremenitev" infrastrukture v Kentu, lahko vozila nad 7,5 t težkih vozil vstopijo v Kent samo, če imajo KAP. KAP velja 24 ur in mora biti v vozilu. V nasprotnem primeru bodo naložene globe do 300 funtov, vozilu pa bo morda onemogočen tudi dostop do mejnega terminala.

Britanska vlada je objavila demo različico portala na naslednji povezavi: https://check-an-hgv-is-ready-to-cross-the-border-demo.fbplatform.co.uk/, da se bodo lahko podjetja vnaprej seznanila s platformo in KAP.

Fotogalerija