EU - Združeno kraljestvo: predlogi ukrepov za morebitni scenarij brez dogovora

 

EU - Združeno kraljestvo: predlogi ukrepov za morebitni scenarij brez dogovora

Cestni tovorni promet: predlog nadaljnjega 6 mesečnega prehodnega obdobja

 

Evropska komisija je 10.decembra 2020 predstavila sklop ciljno usmerjenih ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih, ki zagotavljajo osnovno vzajemno letalsko in cestno povezljivost med EU in Združenim kraljestvom ter omogočajo vzajemni dostop plovil EU in Združenega kraljestva do voda druge pogodbenice za namene ribištva.

Eden izmed predlogov se navezuje tudi na osnovno cestno povezljivost in ohranjanje nemotenega izvajanja tako cestnega tovornega, kakor tudi potniškega prometa. V ta namen je Komisija pripravila in objavila predlog uredbe za zagotovitev osnovne povezljivosti v zvezi s tovornim in potniškim cestnim prometom za 6 mesecev, če Združeno kraljestvo cestnim prevoznikom iz EU zagotovi enako.

Navedeno pomeni, da tudi v primeru, če ne pride do dogovora z Združenim kraljestvom do konca leta (31.12.2020) se bosta tako tovorni kakor potniški promet lahko še naprej nemoteno odvijala. To tudi pomeni, da ne bo potrebe po CEMT dovolilnicah za opravljanje prevozov v/iz Združenega kraljestva.

V nadaljevanju celotno sporočilo za javnost s strani Evropske komisije.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_20_2368 

Sporočilo za medije10. december 2020Bruselj

Odnosi z Združenim kraljestvom: Komisija predlaga ciljno usmerjene ukrepe ob nepredvidljivih dogodkih za pripravo na morebitni scenarij brez dogovora

Medtem ko si bo Komisija še naprej močno prizadevala za dosego vzajemno koristnega sporazuma z Združenim kraljestvom, je v tem trenutku precej negotovo, ali bo sklenjen do 1. januarja 2021.

Evropska komisija je danes predstavila sklop ciljno usmerjenih ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih, ki zagotavljajo osnovno vzajemno letalsko in cestno povezljivost med EU in Združenim kraljestvom ter omogočajo vzajemni dostop plovil EU in Združenega kraljestva do voda druge pogodbenice za namene ribištva.

Ti ukrepi ob nepredvidljivih dogodkih naj bi se uporabljali v obdobju do sklenitve sporazuma. Če do sporazuma ne bo prišlo, se bodo po določenem obdobju zaključili.

Predsednica von der Leyen je dejala: „Pogajanja še potekajo, ker pa se prehodno obdobje nezadržno približuje, ne moremo zagotoviti, da bo sporazum, če in ko bo sklenjen, lahko začel veljati pravočasno. Pripravljeni moramo biti na vse možnosti, tudi na to, da dogovor z Združenim kraljestvom ne bo sklenjen do 1. januarja 2021. To je naša odgovornost in zato danes predstavljamo te ukrepe.“

Komisija deležnike v vseh sektorjih dosledno poziva k temu, naj se pripravijo na vse možne scenarije po 1. januarju 2021. Scenarij brez dogovora bi povzročil motnje na številnih področjih, nekateri sektorji pa bi bili nesorazmerno prizadeti zaradi odsotnosti ustreznih nadomestnih rešitev in dejstva, da v nekaterih sektorjih deležniki ne morejo sami sprejeti blažilnih ukrepov. Komisija zato danes predlaga štiri ukrepe ob nepredvidljivih dogodkih za ublažitev nekaterih večjih motenj, ki se bodo pojavile 1. januarja, če dogovor z Združenim kraljestvom še ne bo sklenjen:

  • Osnovna letalska povezljivost: predlog uredbe za zagotovitev opravljanja nekaterih letalskih storitev med Združenim kraljestvom in EU za 6 mesecev, če Združeno kraljestvo zagotovi enako.
  • Varnost v letalstvu: predlog uredbe za zagotovitev nemotene nadaljnje uporabe različnih varnostnih spričeval za izdelke v zrakoplovu EU, s čimer bi se bilo mogoče izogniti prizemljitvi zrakoplova EU.
  • Osnovna cestna povezljivost: predlog uredbe za zagotovitev osnovne povezljivosti v zvezi s tovornim in potniškim cestnim prometom za 6 mesecev, če Združeno kraljestvo cestnim prevoznikom iz EU zagotovi enako.
  • Ribištvo: predlog uredbe za vzpostavitev ustreznega pravnega okvira do 31. decembra 2021 ali dokler se z Združenim kraljestvom ne sklene sporazum o ribolovu, kar nastopi prej, za nadaljnji vzajemni dostop plovil EU in Združenega kraljestva do voda druge pogodbenice po 31. decembru 2020. Za zagotovitev trajnostnosti ribištva in glede na pomen ribištva za gospodarsko preživetje številnih skupnosti je treba poenostaviti postopke za izdajo dovoljenj ribiškim plovilom.

Komisija si bo skupaj z Evropskim parlamentom in Svetom močno prizadevala za to, da bi se vse štiri predlagane uredbe začele uporabljati 1. januarja 2021.

Pripravljenost na 1. januar 2021 je zdaj pomembnejša kot kdaj koli prej. Ne glede na to, ali bo med EU in Združenim kraljestvom sklenjen sporazum o njunih prihodnjih odnosih, bo prišlo do motenj. To je naravna posledica odločitve Združenega kraljestva, da izstopi iz Evropske unije ter ni več del njenega enotnega trga in carinske unije. Komisija je bila o tem vedno zelo jasna.

Ozadje

Združeno kraljestvo je 31. januarja 2020 izstopilo iz Evropske unije. Takrat sta se obe strani dogovorili o prehodnem obdobju do 31. decembra 2020, v katerem se pravo EU še naprej uporablja za Združeno kraljestvo. EU in Združeno kraljestvo se v tem obdobju pogajata o pogojih njunega prihodnjega partnerstva. Izid teh pogajanj je negotov.

Sporazum o izstopu ostaja veljaven. Sporazum zagotavlja pravice državljanov EU v Združenem kraljestvu in tudi naše finančne interese ter med drugim varuje mir in stabilnost na otoku Irska.

Javne uprave, podjetja, državljani in deležniki na obeh straneh se morajo pripraviti na zaključek prehodnega obdobja. Komisija v tesnem sodelovanju z državami članicami EU obvešča državljane in podjetja o posledicah brexita. Objavila je skoraj 100 sektorskih navodil – v vseh uradnih jezikih EU – s podrobnimi informacijami o tem, kako se lahko uprave, podjetja in državljani pripravijo na spremembe ob koncu leta.

Komisija od julija izvaja virtualne „obiske prestolnic“ in z državami članicami razpravlja o njihovih načrtih pripravljenosti.

Poleg tega je v zadnjih mesecih začela izvajati številne kampanje ozaveščanja in okrepila ozaveščanje deležnikov. Javnim upravam držav članic je zagotovila usposabljanja in smernice ter bo še naprej organizirala sektorske seminarje z vsemi državami članicami na tehnični ravni, da bi pomagala izpopolniti izvajanje ukrepov za pripravljenost, zlasti na področju mejnih kontrol oseb in blaga.

Več informacij

Sporočilo Komisije Evropskemu parlamentu, Svetu, Evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru in Odboru regij o omejenih ukrepih ob nepredvidljivih dogodkih ob odsotnosti sporazuma o prihodnjem partnerstvu z Združenim kraljestvom

Več informacij o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije in sporazumu o izstopu

Priprave na konec prehodnega obdobja

 

Pripete datoteke

Fotogalerija