NEMČIJA: Informacije o vstopu zaposlenih v sektorju tovornega prometa

NEMČIJA: Informacije o vstopu zaposlenih v sektorju tovornega prometa

 

13. januarja 2021 je zvezna vlada sprejela nov odlok o vstopu ("Coronavirus-Einreiseverordnung” ) v odziv na nadaljevanje izjemno dinamičnega razvoja koronavirusne pandemije. Odlok je začel veljati 14. januarja 2021 in bo veljal do 31. marca 2021 - (glede na ugodni razvoj epidemiološkega stanja v državi se odlok lahko tudi predčasno razveljavi). 

V skladu s temi pravili morajo na splošno vse osebe, ki so nekaj časa preživele na območjih tveganja, izpolniti digitalno registracijo na www.einreiseanmeldung.de in pri sebi imeti dokazilo o uspešni registraciji.

Oprostitve oziroma izjeme za osebe, zaposlene v čezmejnem prevozu blaga in potnikov

Odlok za osebe, zaposlene v čezmejnem prevozu blaga in potnikov (voznike) o vstopu v Nemčijo določa izjeme glede obveznosti registracije in testiranja na SARS-CoV-2.

Izjeme za voznike se razlikujejo glede na opredeljena območja tveganja iz katerih vstopajo v Nemčijo in sicer:

  1. območje tveganja / Risikogebiete (KEINE Hochinzidenzgebiete) / risk areas
  2. območje z visoko incidenco / Gebiete mit besonders hohem Infektionsrisiko / high incidence areas 
  3. območje z visoko mero zaskrbljenostiVirusvarianten-Gebiete / areas of variant of concern  . 

!!! Območja tveganj (seznam držav) različnih kategorij redno objavlja in posodablja Inštitut Robert Koch na https://www.rki.de/risikogebiete.

1. Osebe, ki vstopajo v Nemčijo z območij tveganja / risk areas

Območja tveganja so regije, ki predstavljajo povečano tveganje za okužbo s SARS-CoV-2. 

  • Obveznost prijave ob vstopu: NE
    Osebe, ki iz razlogov, povezanih z delom, prevažajo potnike ali blago po cesti, železnici, ladji ali letalu čez mejo, so oproščene obveznosti izpolnjevanja digitalne registracije ob vstopu, če so izpolnjeni ustrezni zdravstveni in varnostni protokoli.

  • Obveznost testiranja ob vstopu: NE
    Zgoraj omenjene osebe so tudi oproščene splošne obveznosti testiranja.

Na dan 21.01.2021 npr.: Slovenija, Avstrija, Italija, Hrvaška...za celoten seznam glej: rki.de - Risikogebiete

2. Osebe, ki vstopajo v Nemčijo z območij z visoko incidenco / high incidence areas 

Območja z visoko incidenco so območja z nevarnostjo, na katerih je v primerjavi z Nemčijo še posebej velika (večkrat in 7-dnevna incidenca vsaj 200) širjenja koronavirusa SARS-CoV-2.

  • Obveznost prijave ob vstopu: DA. (NE – če bodo osebe preživele v Nemčiji manj kot 24 ur).
    Za osebe, ki iz razlogov, povezanih z delom, prevažajo potnike ali blago po cesti, železnici, ladji ali letalu čez mejo, velja obveznost prijave ob vstopu in morajo ob vstopu izpolniti digitalno registracijo ter imeti dokazilo o registraciji s sabo.
    Kljub temu so osebe, ki prestopijo mejo in so v nevarnem območju preživele manj kot 24 ur ali bodo v Zvezni republiki Nemčiji preživele manj kot 24 ur, oproščene obveznosti prijave ob vstopu (odstavek 2 (1) (3) in oddelek 2 (3)). To pravilo se lahko uporablja tudi za osebe, zaposlene v prometnem sektorju.

  • Obveznost testiranja ob vstopu: NE, za bivanja do 72 ur na teh območjih.
    Osebe, ki iz razlogov, povezanih z delom, prevažajo potnike ali blago po cesti, železnici, ladji ali letalu čez mejo, če njihovo bivanje ni preseglo 72 ur in se upoštevajo ustrezni zdravstveni in varnostni protokoli, so oproščene obveznosti testiranja ob vstopu ; v utemeljenih posameznih primerih lahko pristojni organ (npr. javni zdravstveni urad) odobri nadaljnje izjeme, če obstaja utemeljen razlog.

3. Osebe, ki vstopajo v Nemčijo z območij z veliko mero zaskrbljenosti / areas of variant of concern

Zaskrbljujoča območja so območja, na katerih se širijo nove variante virusov (mutacije), za katere v Nemčiji hkrati niso poročali o razširjenem pojavu. Te različice virusov morda predstavljajo posebno tveganje, na primer večjo prenosljivost.

  • Obveznost prijave ob vstopu: DA.
    Za osebe, ki vstopajo v Nemčijo z območij zaskrbljenosti, ni izjeme od obveznosti prijave ob vstopu. Za osebe, ki iz razlogov, povezanih z delom, prevažajo potnike ali blago po cesti, železnici, ladji ali zrakoplovu čez mejo, zato velja obveznost prijave ob vstopu, zato morajo ob vstopu izpolniti digitalno registracijo in imeti dokazilo o registracijo pri njih.

  • Obveznost testiranja ob vstopu: DA.
    Za osebe, ki vstopajo v Nemčijo z območij zaskrbljenosti, pri vstopu ni izjeme od obveznosti testiranja. Za osebe, ki iz razlogov, povezanih z delom, prevažajo potnike ali blago po cesti, železnici, ladji ali letalu čez mejo, tako velja splošna obveznost testiranja in morajo biti sposobne predstaviti negativni rezultat testa že ob vstopu.

Na dan 21.01.2021 npr.: Velika Britanija, Severna Irska, Irska, Brazilija, Južna Afrika.

Dodatna pojasnila - za tranzit Nemčije

  • Osebe/vozniki, ki potujejo v tranzitu skozi Nemčijo so izvzeti iz obveznosti registracije, tudi če prihajajo z območja tveganja ali območja z visoko incidenco, pod pogojem, da čim prej zapustiti Nemčijo. 
  • Če prihajajo z območja z visoko mero zaskrbljenosti (areas of variant of concern) je tudi v tranzitu obvezna registracija.
  • Testiranje ni potrebno v vseh 3 zgoraj navedenih primerih vstopa v Nemčijo.

Več informacij na spodnjih povezavah:

Pripete datoteke

Fotogalerija