Madžarska: BIREG - sprememba - registracija le kabotažnih prevozov

BIREG - sprememba - 04.02.2021

Registracija le kabotažnih prevozov


Kot smo Vas že obveščali je Ministrstvo za inovacije in tehnologijo Madžarske na predlog strokovnih interesnih skupin s 1. januarjem 2021 uvedlo elektronski sistem za predhodno registracijo dovoljenj BIREG s ciljem zaščite domačih podjetij, ki opravljajo cestne prevoze blaga.  Sistem BIREG je namenjen nadzoru vseh prevozov, ki se izvajajo na podlagi bilateralnih dovolilnic ali dovolilnic CEMT, in omogoča tako sledenje vozil, ki prihajajo iz tretjih držav, kot prevozov, ki jih opravljajo prevozniki držav članic EU. 

27. januarja 2021 je bila v madžarskem uradnem listu (številka 12) objavljena sprememba sistema BiReg, ki s področja uporabe BiRega izvzema prevoze, ki se izvajajo izključno z licenco Skupnosti in s tem povezano obveznostjo registracije zadevnih prevozov.

V nadaljevanju na kratko povzemamo za katere prevoze velja in ne velja obveznost registracije v sistemu BiReg:

  • sistem BiReg ne velja za: prevoze, ki se opravljajo na podlagi licence Skupnosti (za slovenske prevoznike, ki opravljate prevoze v/iz R.Madžarske ali v tranzitu čez ozemlje R.Madžarske na podlagi licence Skupnosti, to pomeni, da ni več potrebna registracija)

  • sistem BiReg velja za:
    • mednarodne cestne prevoze blaga za lastne potrebe z vozili z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone in za katere velja obveznost dovolilnic ali dovolilnic ECMT,
    • mednarodne komercialne cestne prevoze blaga z vozili z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, za katere velja obveznost dovolilnic ali dovolilnic ECMT
    • kabotažne prevoze, ki se opravljajo na podlagi dovolilnic ali licence Skupnosti,
    • vključno s predhodnimi praznimi vožnjami v povezavi z zgoraj omenjenimi prevozi.

Več informacij o sistemu objavljamo v pripetem uradnem dokumentu (v angleškem jeziku).
Če bi imeli v zvezi z uporabo sistema ali zakonodajo, ki ureja to področje, kakršna koli vprašanja, se lahko obrnete na Sektor za nadzor cestnega prometa Ministrstva za inovacije in tehnologijo (e-mail: bireg@itm.gov.hu). 

Dodatne informacije tudi na:
- info@bireg.info.hu,
- BIREG klicni center  -  TEL:  +3615100505, informacije v angleškem, ruskem, madžarskem jeziku. 

V primeru registracije, se registracija prevoza opravi preko spletnega portala:



Pripete datoteke

Fotogalerija