Zapri

Kronika 9. izleta članov ZRS: Beograd – Avala – Oplenac

6. do 9. junij 2019

52 udeležencev se je od 6. do 9. junija 2019 podalo na že deveti tradicionalni izlet članov ZRS v Beograd, kjer nas je ves čas spremljalo sončno vreme s poletnimi temperaturami. Že petič zapored smo se podali na tridnevni izlet. 

Udeleženci, ki smo se zbrali v Mariboru, smo na pot odrinili v četrtek zvečer ob 22. uri. Z avtobusom smo pobirali izletnike še v Celju, Ljubljani in Novem mestu. 
Sledila udobna nočna vožnja po hrvaških avtocestah do meje s Srbijo. Prvi dan smo prevozili kar 680 km.

Razpoloženje je bilo tako veselo, da smo zaspali šele ob 3. uri, tradicionalne trojanske krofe pa smo jedli zjutraj na postajališču pred hrvaško-srbsko mejo.

Naše oglede v Srbiji smo začeli na Surčinu, kjer smo obiskali muzej letalstva. Na svetu je menda 2.000 letalskih muzejev, beograjski pa po velikosti in pomenu sodi med prvih deset na svetu in prvih pet v Evropi.


Po ogledu muzeja smo se odpravili do našega hotela v Beogradu, kjer nas je čakal bogat samopostrežni zajtrk. 

Nato smo se podali na avtobusno panoramsko vožnjo po Beogradu.

Na Dedinjah smo obiskali Hišo cvetja, mavzolej nekdanjega predsednika Socialistične federativne republike Jugoslavije, Josipa Broza Tita. 

V Muzeju 25. maja so razstavljene štafete mladosti od prve v letu 1957 do zadnje v letu 1987, ki je bila predana na stadionu JLA v Beogradu (sedaj stadionu kluba Partizan). 

Po bogati samopostrežni večerji v hotelu smo se odpravili do boemske Skadarlije

Po napornem prvem dnevu je bil odhod drugi dan šele ob 9.30 proti Šumadiji. Pot nas je vodila preko Avale. Na 511 m visoki vzpetini si bomo ogledali spomenik Neznanemu junaku (delo Ivana Meštroviča). 

Z Avale, točneje iz kavarne televizijskega stolpa, do katere smo se povzpeli, se je ponujal lep pogled na Beograd na eni strani in na Šumadijo na drugi strani.

Pot smo nadaljevali do Karadžordževega mesta, Topole. Na vrhu gozdnega Oplenca smo si najprej ogledali mogočno cerkev sv. Djordja (Jurija), ki jo je dal zgradil kralj Peter I. Petkupulna cerkev je zgrajena v bizantinskem slogu. Navdušile smo nas freske in mozaiki, ki so kopije najlepših fresk iz 60. samostanov po Srbiji. 

Nadaljevali smo z ogledom hiše kralja Petra I., v kateri je urejen muzej z zbirko nekaj osebnih predmetov kraljeve družine Karadžordžević.

Za zaključek našega obiska smo se sprehodili po vinski kleti družine Karadžordžević in seveda degustirali različna vina na festivalu vin.

Večerjali smo v eni izmed boljših beograjskih restavracij. Poleg obilne jedače in pijače nas je čakala nepozabna zabava.
Po večerji nas kar nekaj še ni imelo volje do spanja, zato smo zjutraj toliko težje vstali.


Nekateri so vstali malo prej in z vodičem iskali grob Edvarda Rusjana na osrednjem beograjskem pokopališču ob Aleji velikanov.

Po poznem zajtrku v hotelu smo tretji dan začeli s panoramsko vožnjo po Donavi in Savi. Vodostaj vode je bil zelo visok, saj je Donava te dni poplavljala.

Sledil je sprehod na mogočno trdnjavo Kalemegdan

Pred zaključkom izleta smo se obilno podprli z okusnim kosilom. Izlet smo zaključili z vožnjo proti domu, ki je potekala v znamenju zastojev na dveh državnih mejah. Našo pot smo zaključili z obilo dobre volje, saj je bilo na naši strani tako vreme kot dobra volja udeležencev.

Zahvaljujemo se vodiču Igorju Podgoršku iz Agencije Komptur d. o. o. za odlično vodenje ter zabavnih trenutkov na avtobusu. Hvala tudi voznikoma za mirno vožnjo.

Hvala tudi našemu predsedniku, ki je ves čas skrbel za nepozabno vzdušje na avtobusu.

Naslednje leto se družimo na jubilejnem 10. izletu članov ZRS!
Za naslednjo destinacijo je že nekaj predlogov. Kam bi pa vi potovali z nami?

 

Povezava do vabila in programa na izlet >>


 

Sorodne povezave