Zbornica računovodskih servisov

Kronika 5. izleta ZRS: Salzburg in Orlovo gnezdo, 29.-30.5.2015

Že peti tradicionalni in prvič dvodnevni izlet za člane ZRS je potekal v petek, 29. maja in soboto, 30. maja 2015. Zbralo se nas je rekordno število udeležencev (77!), zato smo šli na pot z dvema avtobusoma. Podali smo se v deželo Berchtesgaden, kot ji pravijo Bavarci. 

Ob 4.00 uri smo odrinili na pot iz Celja, ob 5. uri pa iz Ljubljane. Prva jutranja kava nas je čakala v Radovljici s tradicionalnimi krofi iz Trojan

Najprej smo se povzpeli na Orlovo gnezdo na višini 1.834 m. Gradnja strme in precej ovinkaste ceste je trajala samo 13 mesecev, čeprav je v celoti vklesana v skalni masiv Kehlsteina. Restavracija na tem mestu je bila postavljena v čast 50. letnici Adolfa Hitlerja, ki se je tam tudi nekajkrat mudil. 

Nato smo se ustavili za ogled žganjekuhe encijana, seveda pa smo imeli priložnost tudi kaj pokusiti in kupiti. 

Naš naslednji postanek je bil namenjen sprehodu do Königssee-ja, od koder se je ponujal lep razgled na najstarejšo gorsko verigo z 2.713 m visokim Watzmann-om. Videla se je tudi znamenita bob proga, kjer je že prenekatero moštvo izkusilo pasti tega športa. 

Sledil je spust v skrivnostno podzemlje rudnika soli Berchtesgaden. Obisk rudnika je bilo potovanje skozi čas, ko so sol še imenovali "Belo zlato". Zabaven je bil tudi spust po lesenih drčah. 

Zvečer smo v Salzburgu večerjali v najstarejši restavraciji v Evropi. Pred počitkom pa je sledil še sprehod po mestu. 

Po zajtrku smo pričeli z ogledom mesta ob Salici. Sprehodili smo se mimo Mozartovega spomenika in največjega baročnega vodnjaka v Srednji Evropi do rezidence, po katerih so se nekoč sprehajali in iz katerih so »vladali« salzburški nadškofi. Škofi so sem vabili svoje goste na koncerte, na katerih je dokaj redno nastopal tudi mladi Mozart. 

Nadaljevali smo do stolnice, kjer smo si ogledali notranjost te mogočne cerkve, ki je bila grajena v letih 1130 do 1143 in je bila kasneje pod vodstvom nadškofa Markusa Sittikusa prezidana v današnjo obliko. 

Pot nas je vodila mimo Frančiškanske cerkve, verjetno najstarejše cerkve v mestu, do festivalnih dvoran, v katerih se dogajajo slovite salzburške poletne igre. 

Nadaljevali smo mimo konjskega kopališča do "Žitne" ulice, kjer se nahaja tudi Mozartova rojstna hiša. 

Nekaj prostega časa se je našlo tudi za kosilo. 

Obiskali smo tudi vasico Oberndorf, kjer je nastala znamenita Sveta noč

Našo pot smo zaključili z obiskom vasice z zanimivim imenom … 

Domov smo se odpravili odlične volje, saj je bilo na naši strani tako vreme kot dobra volja udeležencev. 

Zahvaljujemo se vodiču Igorju Podgoršku iz Agencije Atlantis d.o.o. za odlično vodenje, posredovanje znanja in tudi zabavnih trenutkov na avtobusu. 

Sklenili smo, da se naslednje let ponovno vidimo na dvodnevnem 6. izletu ZRS! Za naslednjo destinacijo je že nekaj predlogov. Veseli bomo tudi vaših predlogov.


 

Sorodne povezave