Zbornica računovodskih servisov

Kronika 2. izleta ZRS po Beli krajini


Drugega tradicionalni izlet za člane ZRS je potekal v petek, 18. maja, po Beli krajini.

Ob 7.00 uri smo odrinili na pot iz Ljubljane. Vreme je bilo sončno in spomladansko tako kot razpoloženje udeležencev. Dodatno nas je predsednik ZRS razveselil s krofi iz Trojan.

 

 

 

 

 

Naš prvi postanek je bil v vasici Veliki Nerajec (dobitnik Evropske nagrade – razvoj podeželja in obnove vasi 2000), ki leži ob bližnjem Krajinskem parku Lahinja. Vera Vardjan, ki je gonilna sila v vasi, nam je predstavila in razkazala zanimivosti vasi. Prijazne domačinke pa so nam postregle z ajdovo potico. V galeriji domače obrti smo se naučili igrati na lončeni bas – "gudalo" in si kupili sončna kolesa za srečo.

200 let stara hiša v Velikem Nerajcu

 

črna kuhinja za 12 oseb

 

His za mladoporočence

 

igranje na lončeni bas – "gudalo"

 

ajdova potica

 

  

Sledila je vožnja do Pustega Gradca, ki je s kulturno dediščino najbogatejši rečni polotok na okljuku Lahinje in hkrati zanimivo arheološko najdišče. Doslej najdeni predmeti potrjujejo poseljenost od mlajše kamene dobe naprej.

Cerkev Vseh svetnikov iz 17. stoletja z zvonikom na preslico predstavlja za južne dele Bele krajine tipično podeželsko cerkveno arhitekturo, ki izvira iz primorskih pokrajin. V omet vtisnjena dlan na severni steni prezbiterija priča o neznanem zidarju, ki je cerkvico prezidal. Ker ni znal pisati, je svoj "podpis" vtisnil v še svež omet.

Pred masivno skalo, na katerem je v srednjem veku stal omenjen grad, stojita Klepčev mlin in žaga venecijanka, ki še vedno obratujeta. Prijazna domačina širokega srca sta nam razkazala vse znamenitosti in izčrpno razložila zgodovinska dejstva. Nakupili smo si sveže mleto koruzno moko.

Cerkev Vseh svetnikov iz 17. stoletja z zvonikom na preslico

portal cerkve s sončnim kolesom

odtis roke neznanega zidarja 

 

arheološka najdba

žaga venecijanka

 

 

skupinska fotografija pred Klepčevim mlinom

 

Belokranjska noša je sešita iz lanenega platna, ki so ga dekleta in žene tkale ob dolgih zimskih večerih. Kako zamudna in zahtevna sta priprava prediva in tkanje, smo si ogledali v Jankovičih na domačiji domačih obrti Raztresen v neposredni bližini reke Kolpe. Okrepčali smo se z malica na žlico in posladkali z domačim jabolčnim zavitkom.

kmetija raztresen

 

predelava lanu

 

Predstavili so nam tudi izdelavo pisanic in košar.

izdelava pisanic 

pletenje košar

 

Letalo DC-3, imenovano "Dakota" stoji v bližini vasi Otok pri Metliki v spomin na medvojno zasilno partizansko letališče. Med drugo svetovno vojno so iz Bele krajine, ki je bila osvobojeno ozemlje, Angleži in Američani vozili ranjence v zavezniške bolnišnice v Italijo, odpeljali 2000 otrok, žena in starcev na osvobojeno ozemlje in partizanom pošiljali orožje in drug material.

letalo DC-3, imenovano "Dakota"

skupinska fotografija na partizanskem letališču

 

Na Primostku smo se ustavili na kopališču, kjer smo si pobliže ogledali mejno reko Kolpo. Postanek smo izkoristili tudi za osvežitev s sladoledom ali kavo.

kopališče ob Kolpi

sprostitev

 

Naša pot nas vodi naprej proti Metliki, kjer se je v terminu dogajala znamenita Vinska vigred. Degustirali smo znamenito Belokranjsko belo in Metliško črnino.

V vasici Drašiči smo se ustavili v oljarni Pečarič, kjer smo degustirali orehovo olje, lešnikovo olje, olje grozdnih pešk, marelično olje, laneno olje, mandljevo olje, sezamovo olje, ... in ga kupili tudi za domov.

oljarna

degustacija olj

 

Zaključek celodnevnega potepanja po Beli krajini je sledila na kmetiji Simonič, kjer nam gospodinja za dobrodošlico spekla belokranjsko pogačo, ki ji je sledila še večerja.

izberi belo ali črno in si natoči sam

 

večerja

 

Nasmejani in prijetno utrujeni smo se odpravili domov. Bili smo enotnega mnenja, da se vidimo naslednje leto na 3. izletu ZRS! 


 

Sorodne povezave