nas je poživilo z obveznimi testeninami, siri, suhomesnatimi izdelki, artičokami in oljčnim oljem. Z začudenjem smo opazovali, kako z zanimivim pripomočkom zračijo vino. Za desert so nam postregli s sladkim desertnim vinom iz suhih grozdnih jagod in tipično sladico, ki se je izkazala v obliki piškota »domači prijatelj«. Za zaključek smo veselo zapravljali evre za preizkušene toskanske dobrote.
Pot smo nadaljevali do mesta Montepulciano, kjer smo se sprehodili čez park in si privoščili kavico v Chianciano Terme.

Sledil je ogled renesančnega mesta Pienza, ki je pod UNESCO-vo zaščito.
Obiskali smo tudi staro naselje Bagno Vignoni z zdravilno vodo, ki so jo preletavale zgovorne lastovice.

Naš naslednji postanek je bil namenjen ogledu samostana Abbazia di Sant'Antimo, ki ga obkroža nasad zelo starih oljk.
Po ogledu trdnjave v Montalcino je sledil čas za sporočeno uživanje ob pijači na soncu.

Po večerji v hotelu nas kar nekaj še ni imelo volje do spanja, zato smo zjutraj toliko težje vstali.
Po zajtrku v hotelu je sledil prvi postanek v mestu Siena. Sestavljeno je iz množice ozkih cest in ulic, ki se raztezajo okoli pahljačastega trga Piazza del Campo, na sedmih mestnih gričih, tako kot mesto Rim. Tu smo si privoščili odlično kavo v kavarnah ob mestnem trgu.



Stolnica v Sieni sodi med največje gotske stavbe v Evropi. Kar nekaj časa smo jo fotografirali.
Sledil je še en toskanski biser San Giminiano, ki je znan po svojem srednjeveškem zgodovinskem jedru, ki je vpisano na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine. Arhitekturna značilnost mesta je ohranjenih štirinajst visokih kvadratnih stolpov iz obdobja med 11. in 13. stoletjem, ki dominirajo nad mestom.


Tu se je našel čas za najboljši sladoled v Toskani. Gelateria Dondoli z nenavadnimi okusi nas je očarala (žafranov, sivkin, rožmarinov, bučni …).

Izlet smo zaključili v rojstnem kraju znamenitega renesančnega umetnika Leonarda da Vinci-ja z ogledom muzeja v Vinci.


Našo pot smo zaključili z obilo dobre volje, saj je bilo na naši strani tako vreme kot dobra volja udeležencev. Kar nekaj polnih vrečk toskanskih dobrot je potovalo domov z nami.
Zahvaljujemo se vodiču Igorju Podgoršku iz Agencije Komptur d.o.o. za odlično vodenje, posredovanje znanja zgodovine in duhovnih vsebin ter tudi zabavnih trenutkov na avtobusu.
Kot je večkrat poudaril, se moramo v življenju potruditi, da bomo večkrat živeli v sedanjem trenutku.
Sklenili smo, da se naslednje leto ponovno vidimo na 7. izletu ZRS! Za naslednjo destinacijo je že nekaj predlogov. Kam bi pa vi potovali z nami?