Zbornica računovodskih servisov

Kronika 3. izleta ZRS po Kozjanskem


Tretji tradicionalni izlet za člane ZRS je potekal v petek, 17. maja 2013 po Kozjanskem.

Ob 7.00 uri smo odrinili na pot iz Ljubljane. Zdaj že tradicionalno smo na Trojanah kupili krofe za udeležence izleta.

 

V Šentjurju smo se udeleženci iz vseh vetrov zbrali na jutranji kavi. Seveda nas je nagovoril tudi naš predsednik, Aleksander Štefanac.

 

Nadaljevali s prvim ogledom muzejske zbirke Rifnik in njegovi zakladi. Vodička nam je predstavila legendo o Firi in nas popeljala skozi večtisočletno zgodovino o Rifniku nad Šentjurjem.

 

V stavbi je na ogled tudi stalna razstava New Swing Quarteta, saj so prav v Šentjurju začeli svojo glasbeno pot.

Sledila je obilna malica, kjer smo se točenega sladoleda za sladico razveselili kot majhni otroci.

Nato smo obiskali Muzej Južne železnice Šentjur ali Franc-Jožefov prometni urad, ki se v Šentjurju nahaja pri železniški postaji. Simpatičen avtor muzejske zbirke in zbiratelj gospod Bučar nam je predstavil železniške naprave od sredine 19. stoletja naprej. V tem muzeju smo občudovali vse kar je povezano na temo železnice (vleka, signalnovarnostne naprave, osebje, uniforme, dokumente in približno ureditev prometnega urada).

  

V neposredni bližini je na ogled tudi obnovljena parna lokomotiva in zaščiteno eksotično drevo pagodovec, ki je darilo avstrijskega dvora ob otvoritvi proge Gradec-Celje.

V kleti stavbe smo obiskali Vinogradnikovo učno klet, kjer je potekala degustacija petih vin. Obisk so popestrili tudi udeleženci sami s prepevanjem ljudskih pesmi.

Nato smo se zapeljali do Podsrede, kjer smo si ogledali sramotilni steber. Raziskovanje mesta v večjem obsegu ni bilo mogoče zaradi dežja, zato smo se odpravili naprej. Naš vodič nam je medtem povedal zgodbo o razbojniku Guzaju.

 

Zadnja postaja izleta je bila Kozjanska domačija v Dobju. Gospodar jo je v celoti obnovil tipično kozjansko hišo. Pred večerjo nam je muzikant zaigral nekaj pesmi na glasbilo iz 16.st. predhodnico cimbal. Eden od udeležencev se je tudi sam preizkusil v igranju nanje.

Po odlični večerji, kjer smo bili navdušeni predvsem nad domačo hrano (npr. pečenim krompirjem s čemažem, bela juha), smo si ogledali domačijo.

Domov smo se odpravili odlične volje in siti. Sklenili smo, da se naslednje let ponovno vidimo na 4. izletu ZRS! Destinacija za zdaj ostaja še skrivnost…


 

Sorodne povezave