Podelitev priznanj GZS OZ za severno Primorsko za inovacije za leto 2013


GZS Območna gospodarska zbornica za severno Primorsko je v petek, 13. junija 2014 podelila priznanja avtorjem inovacij, ki so sodelovali v izboru za najboljšo inovacijo za leto 2013. Podelitev je bila izvedena v okviru 19. tradicionalnega srečanja gospodarstvenikov Primorske na Mostu na Soči. 

Na letošnje prijave inovacij smo še posebej ponosni, saj smo podelili 2 srebrni in kar 8 zlatih priznanj.

Prejemniki priznanj za najboljše inovacije GZS Območne zbornice za severno Primorsko za leto 2013

 

 

NAZIV INOVACIJE

INOVATORJI

PODJETJE

VRSTA PRIZNANJA

1

Vakuumsko praznjenje in

prelaganje kasetnega kruha

 

Gostol-Gopan d.o.o.

SREBRNA

Stroj je namenjen dvigovanju pečenega kruha iz kaset s pomočjo vakuuma. Namenjen je za avtomatske linije za proizvodnjo kasetnega kruha kapacitet do 5500 kilogramov na uro. Prijemalo se postavi nad kaseto s kruhom in s pomočjo vakuma prime kruh ter ga prestavi iz kasete na transporter.

Generatorju vakuuma lahko spreminjamo karakteristike tako, da se lahko optimalno prilagajamo kvaliteti in površini kruha ter tako minimalno poškodujemo površino kruha. V ta namen so bila tudi načrtno izbrane sesalke, ki so primerne za uporabo v prehrambni industriji in se dobro prilagajajo različnim površinam kruha.

Pred vstopom v območje stroja se izvaja tudi detekcija višine pečenih izdelkov, ki nam služi za pravilno pozicioniranje prijemala v odvisnosti od višine kruha.

Glavna prednost tega stroja je v tem, lahko prijema različne vrste in kvalitete kruha, različnih oblik površin, tudi posute z raznovrstnimi semeni.

 1. DamijanZavrtanik;
 2. Saša Šaver;
 3. Edvin Saksida;
 4. Tomaž Kenda;
   

2

U-celica za montažo, programiranje in kontrolo krmilnika BELARUS

 

HIDRIA AET d.o.o.

SREBRNA

Inovacija Hidria AET – U-celica - je nastala kot rezultat povpraševanja pomembnega kupca, k je po uspešnem vzorčenju sistema za hladen zagon dizelskega motorja zahteval tudi avtomatizacijo procesa izdelave izdelka. Ker zaradi manjših letnih količin popolna avtomatizacija procesa ni bila ekonomsko upravičena smo razvili povsem novo montažno linijo, ki je sestavljena iz treh naprav oz. strojev, ki skupaj tvorijo U-celico. Inovacija združuje tri proizvodne sklope v enotno napravo, omogoča upoštevanje visokih tehničnih zahtev naročnika, sledljivosti in kontrolo vseh operacij, nadzor nad izločanjem slabih kosov, načela vitke proizvodnje in ergonomije ter optimizacijo delovnih procesov.

 1. Davorin Rejc;
 2. Gregor Kuštrin;
 3. Tadej Muznik;
   

3

Pipes - LED spot svetilka

 

Intra lighting, proizvodnja svetil, inženiring in oprema objektov d.o.o.

ZLATA

Svetilo Pipes, profesionalni LED spot, izstopa po izjemni kakovosti svetlobe katera osvetljuje v živih barvah in s poudarjeno teksturo površine. Osrednji element izdelka Pipes predstavlja visoko zmogljiv LED modul z inovativno tehnologijo aktivnega hlajenja. To omogoča kompakten dizajn ter do 56% boljše svetlobne izkoristke in 6x daljšo življensko dobo od obstoječe HIT tehnologije. Različne možnosti montaže rešujejo skoraj vse potrebe po natančni osvetlitvi trgovin, galerij in muzejev

 1. Serge Cornelissen (SERGE CORNELISSEN BVBA, Belgija);
 2. Robert Cornelissen; (SERGE CORNELISSEN BVBA, Belgija)
 3. Bojan Srebot;
 4. Davor Širca;
 5. Mitja Šuligoj;
   

4

Grelnik goriva z integralnim senzorjem temperature

 

HIDRIA AET d.o.o.

ZLATA

Hidria AET je razvila inovativen izdelek – grelnik goriva z integriranim senzorjem temperature – ki v zimskih mesecih preprečuje izločanje kristalov parafina iz goriva, ki lahko  blokirajo dobavo goriva motorju ter tako povzročijo neprijetne težave pri delovanju motorja.

Inovacija za Hidrio AET predstavlja velik napredek.  Grelnik goriva druge generacije je povsem samostojna in inovativno razvita rešitev, ki vključuje večfunkcionalno integracijo grelnika in dvojnega senzorja temperature, skupaj z integracijo naprednih tehnologij kot so krmilna elektronika-PCBA podprta s povsem novim softverom, ki vsebuje tudi številne varnostne funkcije.

 1. Matej Ivančič;
 2. Aleš Bizjak;
 3. Igor Dolenc;
 4. Boštjan Zaletelj;
   

5

Elektromotor z rotorjem za obratovanje v tekočih medijih

 

Letrika d.d.

ZLATA

V Letriki so razvili elektromotor za pogon črpalke hladilnega sistema motornih vozilih.Značilnost motorja je rotor za obratovanje v hladilni tekočini, kjer so ekstremne zahteve za tesnjenje aktivnih delov rotorja. Tesnjenje zagotavlja ohišje iz umetne mase na gredi rotorja v katerem je vstavljen rotorski paket in magneti. Ohišje je zaprto s pokrovčkom iz umetne mase po postopku ultrazvočnega varjenja. Patentirani detajli na rotorju omogočajo kvalitetno tesnjenje in visoke proizvodne količine.

 1. mag. Sebastjan Mašera;
 2. Robert Vodopivec;
   

6

Hibridni pogon za marinske aplikacije

 

Letrika d.d.

ZLATA

Marinski hibridni pogonski sistem iz Letrike združuje dizelz elektro motorjem in močnostno elektroniko, vsehlajeno s tekočino. Sistem deluje kot električni pogon, ojačevalec navora dizel motorja in kot generator. Glavna inovacija je patentiran modul močnostne elektronike z veliko tokovno zmogljivostjo na volumen. Regulacijski software vključuje inovativne izboljšave, da lahko poganja motor z najvišjim mogočim izkoristkom v vseh delovnih točkah. Značilnost sistema je tudi ciljno optimiran asinhronski motor.

 1. dr. Jure Podržaj;
 2. Simon Ucin;
 3. mag. Robert Markočič;
 4. Saša Nedeljković;
 5. Igor Kofol;
 6. Uroš Medvešček;
   

7

Optimizacija polnjenja orodja base z vgradnjo zgoščevalnih igel in optimizacijo hladilnega sistema

 

SIEVA podjetje za razvoj in trženje v avtomobilski industriji d.o.o.

ZLATA

Zaradi modernih trendov zmanjševanja teže vozil in tako doseganja manjše porabe goriva ter hkrati doseganja večje varnosti vozil, se je pomen livarskih izdelkov iz lahkih kovin kot je aluminij, v zadnjih 10 letih izjemno povečal. Razvojni center SiEVA d.o.o. za potrebe naročnika – podjetja Hidria Rotomatika d.o.o. – razvil novo tehnologijo visokotlačnega litja aluminija, ki bistveno zmanjšuje turbulence, ki povzročajo zajemanje zraka in s tem plinske poroznosti v končnem izdelku - odlitku, kar ni sprejemljivo za izjemno visoke standarde v avtomobilski industriji. Uporaba zgoščevalne igle v livarskem orodju omogoči manjšo poroznost izdelka, rešitev pa je tudi stroškovno učinkovita sej ne zahteva večjih strukturnih posegov v samo orodje.

 1. Mitja Novak (SiEVA);
 2. Valter Gruden (Hidria Rotomatika)
 3. dr. Marko Kovač
   

8

Elektronsko komutiran motor z zunanjim rotorjem HEC R10 in aero-akustično modificirano lopatico aksialnega ventilatorja

 

Hidria Rotomatika d.o.o.

ZLATA

Hidria Rotomatika je razvila novo tehnološko napredno rešitev: elektronsko komutiran motor z zunanjim rotorjem HEC R10. Novorazviti motor  sledi najbolj modernim evropskim smernicam glede energetske učinkovitosti industrijskih električnih motorjev ter dosega izjemne karakteristike na področju energetske učinkovitosti, kompaktnosti ter nizke šumnostivin se s svojimi karakteristikami uvršča med vodilne na trgu. Novemu inovativnemu izdelku poseben pomen daje njegova izjemna estetska dovršenost, za kar je bilo podjetje nagrajeno tudi s prestižno mednarodno oblikovalsko nagrado Red Dot Design Award..

 1. Bojan Lapanja;
 2. Igor Jurman;
 3. Bogomir Zidarič;
 4. Andrej Šinkovec;
 5. prof. dr. Bojan Štumberger

(razvoj EC motorja);

   
 1. Stane Pivk;
 2. Matej Milavec;
 3. Danijel Vidal;
 4. prof. dr.Branko Širok

(razvoj ventilatorja)

9

Vzpostavljanje energetskega informacijskega sistema ciljnega spremljanja rabe CSRE v primorskih občinah ter vzpostavitev virtualnega laboratorija javnih stavb z visoko energetsko učinkovitostjo - VILAGO

 

GOLEA Goriška lokalna energetska agencija

ZLATA

Informacijski sistem ciljnega spremljanja rabe energije (CSRE) omogoča agenciji GOLEA učinkovito izvajanje energetskega menedžmenta v primorskih občinah. Bistvo sistema je v informacijski integraciji, kakovostni določitvi kazalnikov energetske učinkovitosti. Poleg tega omogoča še vrsto nadgradenj, ena od teh je VILAGO - virtualni laboratorij javnih stavb z visoko energetsko učinkovitostjo, ki je inovativno razvojno poslovno okolje, ki povečuje dvig energetske učinkovitosti in omogoča izvedbo energetske prenove javnih stavb po sistemu ESCO.

 1. Rajko Leban;
 2. Nejc Božič;
 3. Primož Ladava;
 4. mag. Bogomil Kandus (ENEKOM, Inštitut za energetsko svetovanje, d.o.o.)
 5. Jaka Dolenec; (ENEKOM, Inštitut za energetsko svetovanje, d.o.o.);
 6. Erika Osterman (ENEKOM, Inštitut za energetsko svetovanje, d.o.o.)
   

10

HPC Lutka

 

Arctur računalniški inženiring d.o.o.

ZLATA

Sistem HPC Lutka prestavlja nov pristop k upravljanju in nadzoru HPC sestavov. Sistem samodejno skrbi, da so vsi strežniki znotraj izbranega HPC okolja nastavljeni homogeno in konsistentno. Deluje tako, da na podlagi t.i. receptov samodejno konfigurira operacijski sistem, mrežne nastavitve in uporabniške aplikacije. Sistemski administratorji tako v izjemno kratkem času in na preprost način preklapljajo med različnimi vlogami, ki jih vršijo strežniki. Dodatno pa lahko sami napišejo svoje recepte, ki so namenjeni njihovi infrastrukturi ali le preuredijo že pripravljene recepte. Dolgotrajna konfiguracija in posodabljanje posameznih strežnikov ni več potrebno ampak se vsa opravila naredijo avtomatizirano preko enega vmesnika.

Arctur sistem ponuja brezplačno kot odprtokodno rešitev.

 1. Jurij Pečar;
 2. Nejc Bat
   

 

 

Prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!