Novice


Arhiv: Iz posveta DKD Zasavja o kompetencah (bodočih) zaposlenih v Zasavju

 

                       

»Naložbo sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.«

 

Društvo za kadrovsko dejavnost Zasavja je s soorganizatorji izvedlo posvet o ustreznih kompetencah zaposlenih v Zasavju. Na posvetu se je poskušalo odgovoriti na vprašanje "Ali so (bodoči) zaposleni ustrezno usposobljeni za opravljanje nalog na delovnih mestih? "

V uvodu je mag. Tadeja Nimac, predsednica DKD Zasavja, pozdravila prisotne in predstavila društvo. Dr. Nada Zupan je predstavila zadnjo raziskavo in izsledke OECD (PIAAC študija), ki jo je izvedla  Ekonomska fakulteta o stanju na področju kompetenc v Sloveniji in Zasavju. Raziskava v kateri je sodelovalo preko 5300 udeležencev iz Slovenije je pokazala, da je na področju kompetenc pri nas še veliko izzivov in rezultati kar kličejo po učinkovitejšemu delu na tem področju. Če rezultati v Sloveniji niso dobri, pa so le-ti na nivoju Zasavja v primerjavi z ostalimi regijami še slabši, saj nas v bralnih, matematičnih in digitalnih kompetencah ter kompetencah o uporabi spretnostih pri delu in vsakdanjem življenju, uvrščajo na sam rep lestvice. 
Mag. Staša Baloh Plahutnik je predstavila, kako devet Strateško razvojno inovacijskih partnerstev - SRIP-ov načrtuje razvoj človeških virov v posameznih SRIPI-ih in SRIP MATPRO. Območna zbornica Zasavje je bila tudi pobudnica o vzpostavitvi partnerstva za razvoj človeških virov v Zasavju in v mesecu maju 2017 skupaj z ustanovitvenima partnerjema Zavodom RS za zaposlovanje in Zasavsko ljudsko univerzo, podpisala memorandum. Tudi v ostalih regijah pristopajo k vzpostavitvi partnerstev na področju človeških virov.  V nadaljevanju se bo povabilo podjetja, inštitucije, društva, da pristopijo k partnerstvu za razvoj človeških virov v Zasavju. 
Sledili sta predstavitvi dveh dobrih praks o vzpostavitvi kompetenčnih modelov v podjetijih Steklarna Hrastnik in ETI Izlake.
Predstavnici Zasavske ljudske univerze, sta predstavili priložnosti za dvig kompetenc in svetovalno podporo, ki jih ponuja ZLU. V brezplačne programe za pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc je že vključeno veliko zaposlenih in brezposelnih iz Zasavja. Program bo potekal tudi v prihodnjem letu. 
Ravnateljica ga. Marjetka Bizjak iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje je predstavila, kako šola prepoznava potrebe po poklicnih kompetencah, ki jih pričakujejo delodajalci. Udeležence je seznanila s programi šole ter ostalimi aktivnostmi in projekti, pri katerih šola sodeluje ter povabila vse deležnike k sodelovanju.   

Zaključek posveta je bil namenjen predlogom za uspešnejše delovanje vseh deležnikov na trgu dela,  kako dvigniti kompetence, ki jih že zahteva današnji čas, še bolj pa prihodnji, na višjo raven.  


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.