Arhiv: Na tuje trge v skupnem čolnu

Sodelovanje slovenskih izvoznikov je nuja, je edina prava pot, čeprav Slovenci tega nismo vajeni, je na konferenci o internacionalizaciji z naslovom "Na tuje trge v skupnem čolnu", ki se je včeraj odvijala na Gospodarski zbornici Slovenije, uvodoma poudaril predsednik uprave in prokurist Robotine, Devid Palčič.


 

Dogodek, ki ga je požel odličen odziv med udeleženci, je bil zasnovan v sklopu GZS programa za krepitev internacionalizacije slovenskega gospodarstva Go International Slovenia. Na konferenci so se zvrstili številni zanimivi domači in tuji govorci. Uvodoma je prisotne pozdravil predsednik GZS mag. Samo Hribar Milič, ki je poudaril, da je izvoz glavno gonilo gospodarstva ter se hkrati vprašal, ali je slovensko gospodarstvo res dovolj izvozno usmerjeno.

 

Med govorniki v vsebinskem sklopu z naslovom »Razmišljanja o vpetosti slovenskega gospodarstva v globalne trge – pasti in priložnosti« je Devid Palčič, tudi član predsedstva GZS, izpostavil pomen kakovosti izdelka oziroma storitev ter pravih ljudi za konkurenčno prednost. Ob tem je opozoril, da v Sloveniji ni kulture sodelovanja in skupnega nastopa. Ob tem je izrazil zadovoljstvo glede prizadevanj Gospodarske zbornice Slovenije za promocijo povezovanja podjetij, čeprav je dejansko na slednjih, da naredijo ta korak.

Tovrstno  uspešno izvaja Slovenski avtomobilski grozd, ki ga vodi Dušan Bušen. Le-ta je predstavil njihovo razvojno pot in projekte, ki jih grozd udejanja v tujini, pri tem pa predvsem izpostavil Rusijo in Japonsko.

 

Olimpijski zmagovalec in svetovni prvak Iztok Čop, ki je bil eden od gostujočih govornikov, je opozoril na analogijo med gospodarstvom in športom. Za uspeh v obeh so nujni in tipični vztrajnost, odločnost, znanje in brezkompromisnost, še poseben pomen pa ima ekipno delo. "Ekipa lažje rešuje probleme in te vleče naprej, ko obstojiš", je dejal. "Večja kot je ekipa, manj pomembna je kakovost vsakega posameznika. Tukaj igra najpomembnejšo vlogo uigranost," je še dodal. Za dosedanje zasluge se mu je ob zaključku aktivnega športnega udejstvovanja na konferenci zahvalil predsednik GZS Sam Hribar Milič in mu zažele obilo uspehov tudi na njegovi poklicni poti.

V drugem sklopu so svoje kritične poglede na dosedanji koncept internacionalizacije ter nova razmerja na mednarodnih trgih zbranim predstavili prof. dr. Andrej Bertoncelj s Fakultete za management Univerze na Primorskem, mag. Christina Mundschütz z Visoke strokovne šole Beljak, ki je obenem predstavila tudi mednarodni projekt SI-K Exportcoop SEE, Hildete Vodopives iz podjetja Brazil Global, Poul V. Jensen iz EBTC Indija ter srbski veleposlanik v Sloveniji Aleksandar Radovanović.

Konferenca se je v popoldanskem delu nadaljevala z razgovori na tematskih omizjih o posameznih, za Slovenijo pomembnih in zanimivih trgih, kot so nemško govoreči trgi, Indija, srednja in jugovzhodna Evropa. Konferenca se je zaključila z dnevom odprtih vrat Centra za mednarodno poslovanje pri GZS.

 

Fotogalerija