Arhiv: Slovenija kot investicijska lokacija in trgovinska partnerica

V torek, 12. junija 2012, je v kongresnem centru Torino Incontra potekal seminar o Sloveniji kot investicijski lokaciji in trgovinski partnerici. Dogodek sta organizirala Gospodarski Urad Republike Slovenije v Milanu in Gospodarska zbornica Torino v sodelovanju z Gospodarsko Zbornico Slovenije in RRA Severne Primorske. Poslovnega srečanja se je udeležilo 40 italijanskih podjetij iz različnih sektorjev.

Pozdravni nagovor je imel Alessandro Barberis, predsednik GZ Torino, predsednik Združenja Eurochambers in dolgoletni top manager pri Fiatu, Piaggiu in Skupini Intesa San Paolo. Po uvodnih besedah Barberisa, v katerih je izpostavil dobre rezultate Slovenije na področju varčevalnih ukrepov na poti izhoda iz gospodarske krize ter dobre odnose med državama, je predstavnica GZS Mojca Osojnik, predstavila makroekonomsko sliko Slovenije, blagovno menjavo med državama in poglavitne sektorje za poslovno sodelovanje.

Lara Černetič, vodja Gospodarskega urada Republike Slovenije v Milanu, je predstavila možnosti investiranja, finančne spodbude za tuje investitorje ter nekatere zanimive večje projekte. Bruno Mihelj, vodja lokalnega podjetniškega centra RRA Severne Primorske v Novi Gorici je orisal  gospodarsko sliko regije, dejavnosti in  projekte, v katerih sodeluje agencija ter konkretno izpostavil načine pomoči potencialnim investitorjem, ki se zanimajo za vlaganja na obmejnem območju.

 

Robert Frandolič, direktor svetovalnega podjetja Fimago, je navzočim predstavil slovenski davčni sistem in vse dodane vrednosti investiranja v Sloveniji. Ernesto Nocera, direktor podjetja Selografika, je pred štirimi leti preselil proizvodnjo iz okolice Milana v Vipavsko dolino. Italijanskim podjetnikom je razložil sistem poslovanja v Sloveniji,  neprecenljive ugodnosti v primerjavi z italijanskim poslovnim okoljem ter nekatere slabe plati oziroma pomanjkljivosti slovenskega birokratskega sistema. Predstavitve svojih storitev so imeli tudi Aljaž Kovač iz Intereurope, Elena Breno iz Banke Koper ter Štefan Semen iz NLB. V popoldanskih urah pa so italijanska podjetja imela možnost individualnih sestankov s predavatelji.

Srečanje v Torinu je bilo le začetek sodelovanja med GZ Torino in slovenskimi ustanovami. Ob tej priložnosti so organizatorji izrazili tudi željo po čimprejšnjem obisku piemontskih podjetij v Sloveniji oziroma slovenskih podjetij v Torinu.

Fotogalerija