Arhiv: Priložnosti za posel tudi v Moldaviji

Z željo, da bi predstavili možnosti za gospodarsko, trgovinsko in investicijsko sodelovanje z Moldavijo, sta Gospodarska zbornica Slovenije in Veleposlaništvo Republike Moldavije v petek, 11. maja 2012, organizirala seminar o priložnostih za poslovanje s tem trgom.

Čeprav so nekatera slovenska podjetja, predvsem s področja farmacevtskih izdelkov in telekomunikacijske opreme, na tem trgu prisotna že kar nekaj let, pa je na splošno ta 3,5-milijonski trg, ki leži med Romunijo in Ukrajino, premalo znan. Verjetno tudi zaradi dejstva, da se je država osamosvojila šele leta 1991 ob razpadu Sovjetske zveze.

Zanimiv geografski položaj, ki omogoča dobro izhodišče tudi za poslovanje z ukrajinskim in ruskim trgom (prvi tuj jezik, ki se uporablja v poslovnem jeziku Moldavcev, je ruščina), razni trgovinski sporazumi (Moldavija ima sporazum o izogibu dvojnega obdavčenja podpisan kar s 44 drugimi državami), predvsem pa v zadnjih letih spremenjena - podjetnikom prijaznejša gospodarska zakonodaja, so prednosti pri poslovanju s to državo.Nizke cene delovne sile, ugodne davčne olajšave, stabilno makroekonomsko okolje in dejstvo, da izdelki z moldavskim poreklom brez uvoznih dajatev vstopajo na trge EU, CIS (12 držav nekdanje SZ) in CEFTA države (kar predstavlja skupaj preko 800 milijonov prebivalcev), so nekateri od razlogov, da se vedno več tujih vlagateljev pojavlja tudi v Moldaviji.

 

Moldavski veleposlanik Alexandru Codreanu pri predsedniku GZS, mag. Samu Hribarju Miliču

V preteklem letu je gospodarska rast v Moldaviji znašala 6,4 odstotka. Zagotovo svoj delež prispeva tudi devet prostotrgovinskih con, v katerih deluje vedno več mednarodno uveljavljenih podjetij s tujim kapitalom, predvsem iz Nizozemske, Italije, Rusije in Cipra. V okviru poslovanja znotraj con imajo podjetja zelo ugodne pogoje, med drugim ne plačujejo uvoznih dajatev za surovine in polizdelke, namenjene izvozu, oproščena so plačila DDV, stopnja davka od dobička znaša šest odstotkov (namesto splošno uveljavljene 12-odstotne stopnje), podjetja pa so tudi 10 let zaščitena pred morebitnimi spremembami nacionalne zakonodaje.

Moldavski veleposlanik Alexandru Codreanu je na seminarju predstavil nekatere panoge, kjer so možnosti tudi za slovenska podjetja. Na prvem mestu je bilo omenjeno kmetijstvo in prehrambena industrija, kjer se Moldavija vedno bolj uveljavlja na področju vinogradništva ter pridelave sadja in zelenjave, največ svojih izdelkov pa izvozijo na trge CIS, v zadnjem času pa tudi na Kitajsko. Sledijo servisne storitve, kjer se Moldavija vedno bolj uveljavlja na področju klicnih centrov, energetika z alternativni energetskimi viri (Moldavija je namreč v celoti odvisna od uvoza energentov, saj lastnih virov praktično nima), transport in logistika z izgradnjo povezane infrastrukture (ceste in železnice), komunalne storitve – izgradnja vodovodnega omrežja in ravnanje z odpadki - ter lahke industrije predvsem na področju proizvodnje tekstilnih in usnjenih izdelkov, kjer največ izdelkov izvozijo na italijanski trg. Zelo perspektivno področje so tudi informacijsko-telekomunikacijske storitve, saj je to področje še dokaj nerazvito, po drugi strani pa nudi visoko izobraženo in poceni delovno silo z dobrim poznavanjem tujih jezikov in širše regije (Rusija in Ukrajina).

 

Veleposlanik Alexandru Codreanu (levo) in Mitja Jelnikar iz Iskratela

V Moldaviji še vedno poteka postopek privatizacije mnogih podjetij v državni last, kar je prav tako lahko priložnost za podjetja, ki želijo tam odpreti svojo dejavnost. Lokalna prisotnost na trgu je namreč še vedno nujen pogoj za uspešno poslovanje. To je potrdil tudi Mitja Jelnikar, vodja prodaje v Iskratelu, podjetju, ki že vrsto let uspešno posluje z izvozom svoje opreme. Jelnikar je omenil tudi dokaj velik vpliv političnih odločitev v primeru večjih poslov, povezanih z infrastrukturnimi projekti oziroma nakupi investicijske opreme.

Ob tej priložnosti je zainteresiranim podjetjem veleposlanik Codreanu obenem ponudil pomoč veleposlaništva, tudi v okviru priprav na načrtovani obisk slovenskih gospodarstvenikov v začetku meseca junija.

V glavnem mestu Republike Moldavije, Kišinjevu, bo med 6. in 8. junijem letos drugo zasedanje Skupne komisije za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Moldavijo in v kolikor se bo pokazal interes slovenskih podjetij, bosta Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za zunanje zadeve RS ob tej priložnosti organizirala tudi obisk slovenskih gospodarstvenikov tej državi.

Fotogalerija