Arhiv: Novi Izvršni ukaz dodatno omejuje vstop tujim delavcem v ZDA

Ameriški predsednik Trump je objavil nov Izvršni ukaz, s katerim dodatno omejuje vstop tujih delavcev v ZDA.

Ukrep začne veljati 24. 6. 2020 ob polnoči, veljal pa naj bi do 31. 12. 2020 z možnostjo podaljšanja. Predviden je pregled stanja 60 dni po uveljaviti ukaza, potem pa vsakih 30 dni.
Novi ukrepi omejujejo vstop za imetnike naslednjih tipov vstopnih vizumov:

- H-1B (posebni poklici s posebnimi znanji in modeli) ali H2B (nekmetijski delavci)  
- J – pripravniki, praktikanti, učitelji, delavci v poletnih kampih, varuške, delavci na poletnem delu,…
- L – »intercompany transferee« - napoteni delavci v podjetja, ki imajo podružnice z ZDA (transferi delavcev znotraj podjetja).

Izjeme veljajo za delavce, ki se smatrajo kot »essential« v prehrambeni verigi oz. za delavce, katerih prihod je v nacionalnem interesu. Predvsem gre tu za zdravstvene delavce, ki se usmerjajo na zdravljenje in raziskave, povezane s COVID-19, in tiste, ki delajo v prehrambeni verigi (vključno s pakiranjem). Pripravili naj bi tudi dodatne izjeme za ljudi, ki so »potrebni za omogočanje takojšnjega in kontinuiranega razvoja ZDA«.

Predstavniki administracije poudarjajo, da naj bi se z izvajanjem tega ukrepa za Američane sprostilo okrog 525.000 novih delovnih mest, tako da bodo lažje zasledovali cilj o čim prejšnji vrnitvi Američanov na delo. Po ocenah administracije naj bi ukrep prizadel približno enako število (525.000) tujih delavcev.

Na ukrep so se že odzvala ameriška podjetja, predvsem tista iz IT sektorja, pa tudi US Chamber of Commerce,  saj menijo, da bo to še dodatno otežilo hitrejše okrevanje po krizi, saj bo onemogočilo dostop nujno potrebnih delavcev s specialnimi znanji – od IT, svetovanja, do urejanja okolice.

Odzivi prihajajo tudi iz Kongresa. Tako je npr. pogost Trumpov zaveznik v Senatu, republikanec Lindsey Graham, za medije izjavil, da bo imel vizni ukrep ohlajujoč učinek na ameriško gospodarstvo v času, ko bi morali storiti vse kar je možno za okrevanje. Dodal je, da je legalna migracija pozitivna za ameriško gospodarstvo. Vizni programi, ki omogočajo ameriškim podjetjem, da na svetovnem trgu pridobi kvalificirano delovno silo, koristijo gospodarski rasti v ZDA.

Poleg tega pa bo zadnji ukrep še dodatno otežil gospodarsko sodelovanje z ZDA. V zadnjem času se tudi na VWA srečujemo  s vprašanji slovenskih podjetij, ki bi morala opraviti različna servisiranja, montaže ali druge poslovne aktivnosti, pa so potovanja onemogočena. Na to težavo so opozorili tudi kolegi iz drugih DČ EU, saj je bil že prej velik problem za opravljanje različnih montažnih in servisnih del ter tudi za potovanja njihovih zaposlenih, ki so bili napoteni v ZDA.  Očitno pa se bo po novem ta situacija še bolj zaostrila, kar bo imelo za posledico gospodarsko škodo tako za tuja podjetja, vključno slovenska,  kot tudi za ameriško gospodarstvo.

Podrobne informacije

Informacijo je pripravilo VP RS v Washingtonu 

Fotogalerija