Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: Najlepša slovenska knjiga 2013

Najlepša slovenska knjiga je FAO 37.2.1.(samozaložba Klemen Košir, oblikovanja Barbara Ogrič Markež).

V posameznih kategorijah so bile podeljena priznanja za: najlepšo slovensko knjigo  v kategoriji književnost je kot posamezna knjiga prejelo delo Slovenski in portugalski pesniki XX. stoletja, ki je izšlo v sozaložništvu EPK Maribor in Guimaraes, oblikoval pa ga je Claudio Rodrigues. Med zbirkami je komisijo prepričala Žepna Beletrina 2013 Študentske založbe, ki jo je oblikovala Maja Licul.

V kategoriji znanstvena in stvarna literatura je komisija nagradila oblikovanje Lene Likar v knjigi Slovenska pisateljska pot, ki sta jo izdala založba Didakta in Društvo slovenskih pisateljev.

V kategoriji knjige za otroke in mladino so nagradili knjigo Matura 2014, ki jo je oblikovala Sanja Janša (Mladinska knjiga), med nagrajenimi monografijami in bibliofilskimi izdajami pa so Fragmenti predsokratikov, ki sta jih za Študentsko založbo oblikovala Liculova in Lucijan Bratuš.

Najlepša slovenska knjiga je prejela tudi nagrado v kategoriji poljudnih knjig, v kategoriji učbenikov pa so nagradili delo Obvladam, in sicer tako idejno zasnovo naslovnice učbenika, ki je delo Mojce Bizjak, kot notranjost, ki jo je oblikovala Alma Urbanija Bajde.

Za najlepši strip so razglasili Založeni raj Izarja Lunačka, ki ga je za Forum Ljubljana oblikoval studio IlovarStritar, v kategoriji e-knjige pa žirija ni podelila nagrade.

Letošnjo žirijo so sestavljali Boštjan Botas Kenda (predsednik), Evita Lukež in Domen Fras. Pri delu so komisiji, kot je na podelitvi nagrad povedal Botas Kenda, pomagali študentje oblikovanja.

Letos so se odločili, da nagrade podelijo šele v času sejma in ne na uvodni slovesnosti, kot je bila navada doslej. S tem so v precep zajeli vso knjižno produkcijo, ki je na ogled na sejmu, k predstavitvi produkcije pa so povabili tudi založnike, ki na sejmu nimajo svoje stojnice, je povedal predsednik žirije.

Po podelitvi nagrad je potekal pogovor z ustvarjalci najlepše knjige. Poleg že omenjenih je tu še Janez Marolt, ki je skupaj s Koširjem avtor fotografij za delo. Knjiga nima klasičnih platnic, kar po mnenju Ogrič Markeževe kaže na odprt, surov in nedokončan prostor. Knjiga je nekakšna monografija o ribah in kuharica obenem. Poleg osnovne različice obstaja tudi 200 unikatnih izvodov z ročno izdelano "naslovnico".

Za najboljšo poslovno knjigo 2013 po izboru Združenja Manager in GZS je bila letos prvič razglašena knjiga založbe UMco, (Poštena) resnica o nepoštenosti, avtorja Dana Arielya.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.