Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: ZKZK, DSZ, DSK in ZSK so poslale ustanovitelju JAK, vladi RS, poziv po imenovanju predstavnikov knjižne panoge v svet JAK-a

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport
Masarykova 16
1000 Ljubljana
g. minister dr. Žiga Turk

Zadeva: poziv k imenovanju predstavnikov založnikov, knjigotržcev in knjižničarjev v svet JAK

Spoštovani g. minister,

založniki, knjigotržci in knjižničarji predstavljamo jedro knjižne verige, na začetku katere so avtorji in na koncu bralci. Slovenski založniki in knjigotržci so skupaj organizirani v Zbornici knjižnih založnikov in knjigotržcev v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, Društvu slovenskih založnikov, Društvu slovenskih knjigotržcev, splošne knjižnice pa v Združenju splošnih knjižnic. Zbornica, obe društvi in združenje predstavljajo večino subjektov, ki prejemajo finančna sredstva agencije in hkrati veliko večino slovenske knjižne industrije, ki izdaja, prodaja ali izposoja slovenske knjige in pripravlja izobraževanja, promocijo branja in druge aktivnosti, ki so vsebinsko jedro delovanja JAK. Kljub temu v Svetu agencije nimamo svojih predstavnikov in tako ne moremo sokrojiti politike JAK. Če primerjamo podobne institucije v Evropi, so njihova nadzorna telesa sestavljena tako, da upoštevajo vse akterje knjižne verige.

Slovenska knjižna industrija, ki predstavlja v domačem BDP le dobra dva promila, je zato v pogojih splošne ekonomske krize in demografskih sprememb toliko bolj ranljiva. Dandanes se hkrati sooča z velikimi vsebinskimi in tehnološkimi spremembami, ki vplivajo prav na vse sodelujoče v knjižni verigi od avtorja do bralca. Slovenski knjižni trg je na samem začetku prehoda v digitalno obdobje, ko se pospešeno iščejo ekonomsko vzdržni poslovni modeli delovanja, in temelji na zelo labilnem ravnotežju. Skladnost lahko poruši že neusklajeno delovanje katerega koli člena v verigi ali ne dovolj premišljen normativni poseg v obstoječ poslovni model.

Iz teh razlogov slovenski založniki, knjigotržci in knjižničarji želimo imeti svoje predstavnike v svetu agencije, da bi tako konkretno, konstruktivno in kredibilno soustvarjali kvaliteten,raznolik in trajnostno vzdržen slovenski knjižni trg. Kakšni bomo kot posamezniki in nacija v prihodnosti, je, kot že tolikokrat do sedaj, dokazano odvisno od slovenske knjige.

Zato pozivamo ustanoviteljaJAK, Vlado RS, da imenuje predstavnike založnikov, knjigotržcev in knjižničarjev v svet JAK.

S spoštovanjem,

GZS Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev
predsednik UO Bojan Švigelj, l.r.
direktor Zdravko Kafol, l.r.

Društvo slovenskih založnikov
Maruša Kmet, l.r.

Društvo slovenskih knjigotržcev
Ingrid Celestina, l.r.

Združenje splošnih knjižnic Slovenije
Vesna Horžen, l.r.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.