Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: 29. Prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu

KO ZNANJE POSTANE NALOŽBA

09. – 14. NOVEMBER 2015
KNJIGARNA KONZORCIJ v partnerskem sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS)

Že 29. leto zapored smo za vas pripravili prodajno razstavo tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu, kjer si lahko ogledate izbor najboljših knjig, ki jih je v preteklem letu ponudila svetovna knjižna produkcija. Na letošnji razstavi je na ogled približno 7000 naslovov 443 tujih založnikov. Najbolj zastopani založniki so skupina Taylor& Francis, Wiley, Oxford in Cambridge UP, ameriške univerzitetne založbe, Elsevier in McGraw-Hill.

O RAZSTAVI
a.) Zastopanost po področjih

a.)    Predstavitev razstave po posameznih oddelkih

Največji delež na razstavi predstavljajo knjige s področja družboslovja, 3080 knjig ali 44 % celotne razstave. Letos je največji poudarek na strokovni poslovni literaturi; ekonomija, management, finance in marketing. Zastopana so tudi ostala področja; zgodovina, politika, sociologija, psihologija, izobraževanje, filozofija, religija, antropologija, arheologija in pravo.

Knjige s področja naravoslovja, tehnike in računalništva predstavljajo 20 % celotne razstave ali približno 1400 naslovov. Razstavljene so najnovejše izdaje s področja medicine, naravoslovja, ekologije, matematike, prehrane, agronomije, tehnike, računalništva ter popularne znanosti, po kateri v zadnjem času najbolj narašča povpraševanje in nakup knjig.

19 % celotne prodajne razstave predstavljajo knjige s področja umetnosti in arhitekture. S tega področja je letos na ogled 1330 knjig.

Priročnikov s področja kulinarike, turistike, osebne rasti, športa in zdravja je ne letošnji razstavi 12 % ali 840 knjig.

Leposlovje in literarna teorija predstavljata 5 % celotne razstave ali 350 knjig. Predstavljeni so dobitniki in finalisti najpomembnejših evropskih literarnih nagrad; Nobelove nagrade za literaturo, Man Booker Prize, Prix Goncourt, Premio Planeta, Premio Nadal, Premio Strega, Deutscher Buchpreis in drugi. Na ogled je večina odmevnejših novosti v angleškem, francoskem, italijanskem, španskem, nemškem in ruskem jeziku. Med drugimi so na ogled težko pričakovana knjiga Umberta Eca Numero Zero, Murakamijevi noveli Wind/Pinball, četrti del trilogije Millennium Stiega Larssona The Girl in the Spider`s Web, Le livre des Baltimore Joëla Dickerja, Vohunski roman Borisa Akunina in mnoge druge.

b.)    V središču
Septembra letos smo dočakali slovenski prevod lanske najboljše poslovne knjige leta »Kapital v 21. stoletju«. Knjige, ki jih je napisal avtor te svetovne uspešnice, Thomas Piketty, smo letos postavili v središče.

 

c.)     Razstava knjig slovenskih avtorjev, ki so knjige izdali pri tujih založbah
Kot vsako leto smo tudi letos pripravili razstavo slovenskih avtorjev, ki so izdali knjige pri tujih založbah. Tokrat predstavljamo številne avtorje knjig s področja naravoslovja, družboslovja, leposlovja in umetnosti.

 

1.       PARTNERSKO SODELOVANJE Z GZS
Letos poteka razstava v partnerskem sodelovanju z GZS, saj želimo strokovne knjige približati tudi gospodarskemu sektorju oziroma našim podjetjem. Zato smo letošnji prodajni razstavi Frankfurt po Frankfurtu dali tudi podnaslov »Ko znanje postane naložba«.

V prostorih GZS si boste od 9. do 14. novembra lahko ogledali tudi posebno razstavo več kot 200 najboljših ekonomskih in poslovnih knjig. GZS je med njimi izbrala 14 takšnih, ki jih v branje in študij še posebej priporoča.

GZS priporoča izbor poslovnih knjig leta:

·         Brian Pinto: How Does My Country Grow?, Oxford University Press

·         Terry L. Anderson, Gary D. Libecap: Environmental Markets, Cambridge University Press

·         Jeffrey Gitomer: The Sales Bible, Wiley

·         Heidi Grant Halvorson: Nine Things Successful People Do Differently, Harvard Business

·         Review Dave Richards: The Seven Sins of Innovation, Palgrave Macmillan

·         Nancy A. Hubbard: Conquering Global Markets, Palgrave Macmillan

·         Nick Kendall: What is a 21st Century Brand?, Kogan Page

·         Damian Ryan: Understanding Social Media, Kogan Page

·         Richard Newton: The Little Book of Thinking Big, Wiley

·         Kerry Hannon: Love Your Job, Wiley

·         Nigel Botterill & Martin Gladdish: Build Your Business in 90 Minutes a Day, Wiley

·         Adrian Done: Global Trends, Palgrave Macmillan

·         Mark Earls: Copy, Copy, Copy, Wiley

·         Gill Hasson: How to Deal with Diffi cult People, Wiley

2.       OTVORITEV
Otvoritev 29. prodajne razstave tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu bo v ponedeljek, 09. novembra, ob 11. uri v dvorani A na Gospodarski zbornici Slovenije, Dimičeva 13, Ljubljana.
Udeležence bosta nagovorila direktorica Mladinske knjige trgovina, mag. Iva Premerl in direktor Gospodarske zbornice Slovenije, mag. Samo Hribar Milič. Častna gosta in slavnostna govornika na odprtju razstave bosta minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, ki bo razstavo tudi odprla.

 OKROGLA MIZA: »POGLED Z DRUGEGA ZORNEGA KOTA«
Uradni otvoritvi prodajne razstave bo sledila okrogla miza z naslovom »Pogled z drugega zornega kota, ki jo bo vodil Goran Novković, sodelujejo pa Mojca Širok, dr. Alojz Ihan, Igor Samobor in dr. Miha Mazzini. Pogovor bo tekel o tem, kako literati, direktorji kulturnih institucij in drugi akterji kulturnega in knjižnega prostora gledajo na gospodarstvo, na aktualno situacijo, kakšne rešitve vidijo in kakšno vlogo imajo pri vsem tem knjige.

 

3.       DODATNE INFORMACIJE
Več o prodajni razstavi tujih strokovnih knjig Frankfurt po Frankfurtu si lahko preberete na spletni strani www.konzorcij.si, kjer bo v času razstave na voljo tudi prodajni katalog vseh razstavljenih knjig. Katalog bo prav tako na voljo tudi na spletni strani. www.emka.si.

 

»Knjiga je v celoti pot od zlega k dobremu, od krivice k pravici, od napačnega k resničnemu, od noči  k dnevu.« (Victor Hugo)

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.