Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: Poročilo o Prihodnosti evropskega knjižnega sektorja

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev je kot strokovna zbornica, ki zastopa interese založnikov in knjigotržcev  na pobudo članov in FEP poslala stališče in priporočila za glasovanje v podporo knjižnemu sektorju. Namreč evropski poslanci so v torek na Odboru za kulturo in izobraževanje sprejeli Poročilo o prihodnosti evropskega knjižnega sektorja. Odobrili so besedilo, ki naj bi služilo kot načrt za prihodnje pobude na evropski ravni in v državah članicah. Ko bo končno besedilo na plenarnem zasedanju po poletnih počitnicah podprto, bodo lahko komisija in države članice začele uresničevati priporočila.

V besedilu, sprejetem s 27 glasovi za, nobenim proti in enim vzdržanim glasom, evropski poslanci izražajo zaskrbljenost zaradi naraščajočih trendov cenzure in samocenzure v nekaterih državah članicah, ki vplivajo na knjižni sektor. Pozvali so k reševanju vprašanj, s katerimi se sooča knjižni sektor v EU, kot sta nelojalna konkurenca ali pomanjkanje papirja, s podporo avtorjem, prevajalcem, založnikom in distributerjem. Opozarjajo na težave, kot je nelojalna konkurenca med prevladujočimi spletnimi distributerji in neodvisnimi knjigarnami, pa tudi na trenutno pomanjkanje papirja in črnila ter naraščajoče stroške, ki jih povzroča ruska invazija v Ukrajini.

Kvota:
»Prvič v 10 letih je Evropski parlament preučil potrebe tega pomembnega sektorja. Naša priporočila smo prilagodili, da bi sektorju pomagali odgovoriti na številne izzive, s katerimi se trenutno sooča, kot so okoljska trajnost, preglednost umetne inteligence, interoperabilnost e-knjig ali poštena konkurenca na trgu,« je dejal poročevalec Tomasz Frankowski.

"Na koncu želimo spodbujati branje in izdajanje knjig v državah EU z različnimi predlaganimi pobudami, kot je prvi knjižni program za otroke, oznaka, ki predstavlja neodvisne knjigarne v EU, ali uvedba kulturnih bonov," je dodal.

Spodbujajte prevajanje
Poročilo poziva Komisijo in države članice, naj podprejo prevajanje knjig v regionalnih, manjšinskih in manj uporabljanih jezikih ter na splošno iz jezikov, ki niso angleščina, ter prevajanje evropskih neleposlovnih knjig.

Podpora sektorju otroških knjig
Ob poudarjanju pomena branja v zgodnjem otroštvu poslanci na primer predlagajo oblikovanje kategorije otroških knjig v nagradi EU za književnost ter vseevropski „program prve knjige“, ki bi otrokom zagotovil prvo knjigo in knjižnično izkaznico.

Spodbujajte branje
S poudarjanjem stalnega upada branja odbor CULT zahteva, da postanejo knjige bolj cenovno ugodne in dostopne javnosti, tako da zahtevajo ničelno stopnjo DDV za vse formate knjig v državah članicah.
Predlagajo razdeljevanje 'kulturnih bonov', ki jih je mogoče uporabiti za nakup evropskih literarnih del.
Nazadnje poslanci pravijo, da je še vedno nezadosten delež knjig izdelanih v formatih, ki so dostopni invalidom, in zahtevajo pospešitev raziskav in inovacij, namenjenih dostopnosti.

Ozelenitev sektorja
Komisija in države članice morajo podpreti sektor pri zelenem prehodu v vseh delih dobavne verige, vključno z uporabo surovin, trajnostne embalaže in prevoza, potrebnih za proizvodnjo in distribucijo tiskanih knjig. Po mnenju poslancev Evropskega parlamenta bi lahko programi "tiskanja na zahtevo" in omejitve za obdelavo knjig prinesli več trajnosti v sektor.

Ozadje
Evropski knjižni sektor je ena največjih kulturnih in ustvarjalnih industrij v Evropi s približno 600 000 izdanimi naslovi letno in z ocenjenimi več kot pol milijona zaposlenih v celotni vrednostni verigi. 
Po podatkih Zveze evropskih založnikov predstavljajo tiskane knjige okoli 85 % prodaje knjig na evropskem trgu in so še posebej priljubljene pri mladih bralcih. Hkrati je veliko evropskih otroških knjig natisnjenih v Aziji zaradi pomanjkanja ustreznih proizvodnih zmogljivosti v Evropi.
Poročilo, ki so ga v torek evropski poslanci obravnavali  priznava pomen neodvisnega in raznolikega založniškega sektorja, ki omogoča svobodo izražanja in ostaja evropski prvak. Vendar pa sektor potrebuje nujne ukrepe za soočanje s pomembnimi izzivi, kot so nepoštene prakse velikih tehnoloških podjetij, inflacija in naraščajoči stroški, zeleni prehod in generativna umetna inteligenca.

Vir: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230717IPR03033/cult-committee-calls-to-support-the-eu-book-sector-and-promote-reading

Ricardo Franco Levi , predsednik FEP, je izjavil: »Zahvaljujoč delu poročevalca Tomasza Frankowskega in poročevalcev v senci je odbor CULT sprejel uravnoteženo poročilo z bistvenimi predlogi za zagotovitev, da Evropa ostane uspešno okolje za zagotavljanje knjig izobraževati, informirati, zabavati državljane. Parlament pozivamo, naj v celoti podpre poročilo med glasovanjem na plenarnem zasedanju po poletju, tako da lahko Komisija in države članice začnejo delati na izvajanju njegovih priporočil.

Priporočila ZKZK na Poročilo o prihodnosti knjižnega sektorja.pdf

Več o dokumentih in zakonodajnem postopku 

Mnenje o izvajanju Uredbe o geografskem blokiranju iz leta 2018 na enotnem digitalnem trgu

Prihodnost evropskega knjižnega sektorja: bibliografski pregled

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.