Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: Izvajanje uredbe o geografskem blokiranju iz leta 2018 na digitalnem enotnem trgu

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev je kot strokovna zbornica, ki zastopa interese založnikov in knjigotržcev na pobudo članov in FEP poslala stališče in priporočila za glasovanje glede predlogov sprememb izvajanja Uredbe o geografskem blokiranju iz leta 2018 na digitalnem enotnem trgu. Namreč evropski poslanci so v torek na Odboru za kulturo in izobraževanje razpravljali o osnutku mnenja o Izvajanju uredbe o geografskem blokiranju iz leta 2018 na digitalnem enotnem trgu.

Od 3. decembra 2018 dalje se v zvezi s čezmejnimi nakupi blaga in storitev uporablja Uredba (EU) 2018/302 o naslovitvi neupravičenega geografskega blokiranja in drugih oblik diskriminacije na podlagi državljanstva, kraja prebivališča ali kraja sedeža strank na notranjem trgu, ki v primerih, ko za to ni objektivno upravičenih razlogov, podjetjem nalaga obveznost, v skladu s katero tujim strankam ne smejo onemogočiti dostopa do enakih ponudb in njihovo koriščenje pod enakimi pogoji, kot domačim, lokalnim strankam.

Osnutek mnenja s predlogi sprememb je bil na Odboru za kulturo in izobraževanje sprejet, sedaj pa čaka na sprejetje predlogov sprememb uredbe v eni izmed naslednjih plenarnih sej po poletju.

Uredbe so pravni akti, ki se takoj po začetku veljavnosti neposredno in enotno uporabljajo v vseh državah EU in jih ni treba prenesti v nacionalno zakonodajo. V vseh državah EU so v celoti zavezujoče.

Stališča in predlogi ZKZK, poslano v EU Odbor za kulturo in izobraževanje

Stališče FEP

Več o dokumentu in zakonodajnem postopku

Mnenje o izvajanju Uredbe o geografskem blokiranju iz leta 2018 na enotnem digitalnem trgu

Uradni list objavljena uredba z dne 28.2.2018

10 ključnih značilnosti uredbe o geografskem blokiranju

Evropski potrošniški center Slovenija po predlogu Uredbe, s katero se je ta evropski predpis prenesel v slovensko zakonodajo, nudi praktično pomoč potrošnikom, ki naletijo na tovrstno diskriminacijo. 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.