Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: Evropska komisija je predlagala revizijo Direktive o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih.

Evropska komisija je predlagala revizijo  Direktive o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih.

Zamude pri plačilih negativno vplivajo na celotno evropsko gospodarstvo. Za zaščito evropskih podjetij, zlasti MSP, pred zamudami pri plačilih je EU februarja 2011 sprejela Direktivo 7/2011/EU o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih.

Vsako leto gre po vsej Evropi na tisoče malih in srednje velikih podjetij (MSP) v stečaj, ki čakajo na plačilo njihovih računov. Delovna mesta se izgubljajo in podjetna imajo zaradi tega težave. Zamude pri plačilih povzročajo upravna in finančna bremena, ki so še posebej pereča, kadar so podjetja in stranke v različnih državah EU. Čezmejna trgovina je neizogibno prizadeta.

Za evropska mala in srednja podjetja (MSP) lahko vsaka motnja denarnega toka pomeni razliko med solventnostjo in stečajem. Gospodarska kriza je predstavljala številne težave, vendar so se za MSP izzivi, ki jih predstavljajo zamude pri plačilih, nesorazmerno povečali, saj so kreditne linije in bančna posojila vse manj razpoložljiva.

Za zaščito evropskih podjetij, zlasti MSP, pred zamudami pri plačilih in izboljšanje njihove konkurenčnosti je bila 16. februarja 2011 sprejeta Direktiva 2011/7/EU o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih. Države EU pa naj bi jo v nacionalno zakonodajo vključile najpozneje do 16. marca 2013. Ta direktiva uvaja stroge ukrepe, ki bodo, če jih bodo države EU pravilno izvajale, znatno prispevali k zaposlovanju, rasti in izboljšanju likvidnosti podjetij. V Sloveniji je bila direktiva prenesena z Zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1) leta 2012.

Revizija direktive

Komisija je predlagala revizijo Direktive o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih in je objavila razpis za predložitev dokazov, javno posvetovanje in skupino za MSP (ki je namenjena MSP) za zbiranje povratnih informacij. Vse povratne informacije, ki bodo prispele na razpis so objavljene skupaj z oceno učinka, pa bodo priložene predlogu revizije.

Nekaj glavnih določb direktive

  • Javni organi morajo blago in storitve, ki jih nabavijo, plačati v 30 dneh ali v zelo izjemnih okoliščinah v 60 dneh.
  • Podjetja morajo svoje račune plačati v 60 dneh , razen če se izrecno dogovorijo drugače in pod pogojem, da to ni skrajno nepošteno.
  • Samodejno upravičenje do obresti za zamudo pri plačilu in najmanj 40 € kot nadomestilo za stroške izterjave.
  • Zakonske obresti najmanj 8 % nad referenčno obrestno mero Evropske centralne banke.
  • Države EU lahko še naprej ohranjajo ali uveljavljajo zakone in predpise, ki so za upnika ugodnejši od določb direktive.

Informativni list

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.