Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: Velika nagrada slovenskega knjižnega sejma - Najlepša slovenska knjiga 2023

Žirija je za najlepše oblikovano knjigo na letošnjem 39. Slovenskem knjižnem sejmu v sestavi Robert Ilovar, Matija Jemec in Jasna Andrić kot predsednica žirije skrbno pregledala in preučila vseh 30. prispelih del, ki tekmujejo v treh kategorijah: za najlepše oblikovano knjigo za otroke in mladino, za najlepše oblikovano knjigo za odrasle in za najlepše oblikovano knjižno zbirko.

Eno od poslanih del je bilo zaradi navzkrižja interesov že pred ocenjevanjem izključeno iz presoje, ena prijavljena zbirka pa zaradi neupoštevanja vseh razpisnih pogojev neocenjena.

Sistem ocenjevanja je standardiziran in poteka v okviru že vzpostavljenih ocenjevalnih pravil po sistemu točkovanja. Končna izbira je seštevek posamičnih ocen znotraj lestvice: zadovoljivo, dobro, zelo dobro in odlično. Najbolj gostega sita so bile deležne knjige, ki so se uvrstile v ožji izbor – med zelo dobrimi smo iskali tiste, ki so odlične po vseh merilih oblikovalske stroke.

Najlepše oblikovana knjiga za otroke in mladino

V kategorijo za najlepše oblikovano knjigo za otroke in mladino so bile letos prijavljene žal le štiri knjige, med katerimi ima vsaka svoje določene kvalitete, predstavljajo pa premajhen vzorec za relevantno oceno. Žirija je po tehtnem premisleku soglasno presodila, da letos v tej kategoriji ne podeli nagrade.

Žirija zaradi navedenega razloga in pa zaradi primerne prepoznave te, številčno in kakovostno sicer zelo dobro zastopane zvrsti znotraj slovenske izredno bogate knjižne produkcije, poziva založnike, urednike in oblikovalce, da v večjem številu sodelujejo pri tem izboru in s tem potrdijo pomen in poslanstvo, ki ga ima dobro in primerno oblikovana knjiga tako za mlajši del bralcev, kot tudi nadobudnih bodočih bralcev.

Najlepše oblikovana knjiga za odrasle

V kategoriji za najlepše oblikovano knjigo za odrasle je žirija izbirala med dvajsetimi prijavljenimi knjigami. Nagrado prejme:

Pastirji in klavnica, Simon Changz
izdajatelj: Galerija Fotografija
oblikovanje: studio AA / Anja Delbello, Aljaž Vesel, David Molina Gadea

Foto dokumentarist Simon Chang je v Sloveniji živeči Tajvanec, ki beleži pretresljive zgodbe ljudi, ki jih je zaznamovala vojna, pogosto odrinjene z družbenega roba in pozabljene. Fragmentarnost zgodb in usod, ki se prepletajo in za katere se zdi, kot da tekmujejo v neločljivih sekvencah mehkobe in največje krutosti, se je izlila v pričujoče delo, ki nas je presunilo s svojo iskreno, neolepšano podobo.

Knjiga je sodobna, nepretenciozna in zelo osebna. Z vezavo in elementi, ki sestavljajo knjižni objekt, kaže inovativen pristop do pripovedovanja zgodbe. Premišljeno členjen paket že takoj vzbudi pozornost in bralca/gledalca popelje vedno globlje v pripoved, pri čemer izrablja intimnost fotografij, predstavljenih v knjižnem bloku in na plakatu ali skozi artefakte, ki so del zvezka z besedilom. Z razdruževanjem elementov knjige ta postane nov, skoraj dokumentarni objekt. Tipografski del je mojstrsko povezan z risbami, produkcijsko je knjiga na izjemno visokem nivoju.

Najlepše oblikovana knjižna zbirka

V kategoriji za najlepše oblikovano knjižno zbirko je žirija izbirala med šestimi prijavljenimi zbirkami. Nagrado prejme:

Zbirka Sozvezdja (različni avtorji)
izdajatelj: Družina
oblikovanje: Jerneja Rodica

Zbirka poezije Sozvezdja je intimna, prijetna za oko in za roko. Različni pristopi pri ilustraciji, izbor glavne barve in različnih papirjev dajejo vsaki knjigi svojstveno, rahlo drugačno osebnost. Kljub temu, da se knjige med seboj razlikujejo po otipu in po izgledu, premišljene kompozicijske in tipografske rešitve zbirko povezujejo v koherentno celoto. Razmerje med različnostjo posameznih knjig in enotnostjo zbirke je mojstrsko uravnoteženo. Tako odločitev za konkretni format kot tudi izbira materialov sta zelo primerni.

Žirija tudi v tej kategoriji poziva k večji udeležbi.

Najlepše oblikovana knjiga leta 2023

Pastirji in klavnica, Simon Chang,
izdajatelj: Galerija Fotografija
oblikovanje: AA / Anja Delbello, Aljaž Vesel, David Molina Gadea

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.