Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: 39. Slovenski knjižni sejem je odprl svoja vrata

39. Slovenski knjižni sejem je s slavnostno otvoritvijo odprl svoja vrata.  Slogan letošnjega sejma je »Beseda besedi«. Od torka do vključno nedelje, 26. novembra, bo na več kot 2000 kvadratnih metrih v dvoranah Kocka in Kupola na Gospodarskem razstavišču živahen sejemski vrvež in bogat spremljevalni program s kar 266 dogodki. Letos je država gostja Srbija, gostujoče mesto pa Šoštanj, rojstno mesto pesnika Karla Destovnika – Kajuha. Lepo vabljeni v svet obilja knjig, literarnih dogodkov, debat, delavnic, razstav in srečanj z avtorji!

Slovesno odprtje sejma

»Slovenski knjižni sejem v sebi nosi več kot polstoletno žlahtnost največjega slovenskega kulturnega dogodka in največje slovenske knjigarne. Gotovo ni sejemskega dogodka, ki bi bil prežet s toliko čustev in  romantičnega odnosa do razstavljenih izdelkov. Zato, ker ima ta izdelek - knjiga, za vsakogar posebno čustveno vrednost,« je na sinočnji prireditvi dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in izpostavila še njegovo drugo dimenzijo: “Sejem vsako leto ponazori pomen knjige za identiteto slovenskega naroda, s prodajno naravnanostjo pa razkriva tudi dejstvo, da je knjiga kot kulturna in izobraževalna dobrina v veliki meri izpostavljena zakonitostim trga.”

Predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar je izpostavila nujo, da se tudi v dobi digitalizacije vračamo h klasični, tiskani knjigi. Slovenski knjižni sejem se po njeni oceni trudi prav za to, da tudi v digitalni dobi približati tiskano knjigo bralkam in bralcem. 

Višek sinočnje prireditve je bila podelitev letošnje Schwentnerjeve nagrade dr. Mihi Kovaču. GZS-Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev mu je najpomembnejšo založniško nagrado podelila za njegovo znanstveno in pedagoško delo in prispevek v delovanju založništva. Profesor z bibliotekarskega oddelka ljubljanske Filozofske fakultete je še pred akademsko kariero kot odgovorni urednik Mladine, urednik in vodja splošnega založništva DZS, odgovorni urednik slovenske izdaje revije National Geographic ter glavni urednik založbe Mladinska knjiga dodobra spoznal realnost delovanja založništva. Dr. Kovač tako že skoraj štiri desetletja dragoceno prispeva k uveljavljanju in razvoju založništva kot panoge in znanosti, saj je eden najbolj uglednih raziskovalcev knjižnega polja v svetu. »Vendar je trenutek za dodelitev Schwentnerjeve nagrade 2023 več kot ustrezen tudi zato, ker je dr. Kovač v letošnjem letu skupaj z ekipo Javne agencije za knjigo zaslužen za uspešno izvedbo enega najpomembnejših projektov v zgodovini slovenskega kulturnega izvoza — tj. častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu,« so zapisali v utemeljitvi.

Na prireditvi so podelili še nagrado za literarni prvenec leta. Nagrado je prejela Pia Prezelj za roman Težka voda.

Sejemsko dogajanje

Danes je sejem odprl vrata za obiskovalce. Na več kot 2000 kvadratnih metrih v dvoranah Kocka in Kupola imajo stojnice vse večje slovenske založbe, na prireditvenih mestih pa se bo do vključno nedelje zvrstilo 266 dogodkov. Na Glavnem odru, Pogovorni postaji, Pisateljskem odru in Odru mladih si bodo dogodki v času sejma sledili vsako polno uro med 9.00 in 20.00, v petek in soboto do 21. ter v nedeljo do 18. ure. Med vsebinsko pomembnimi dogodki je tudi letos niz pogovorov v okviru Založniške akademije, ki bodo med drugim ponudili vpogled v prodajo avtorskih pravic, vstop na mednarodne trge in sodelovanje s tujimi založbami. Pozornost bo gotovo tudi tokrat pritegnil Stripovski kotiček, šolske skupine bo po sejmu ponovno popeljal Knjigosled. Na ogled bo med drugim tudi izbor ilustracij 14. slovenskega bienala ilustracije.

Srbiji, državi gostji, je med drugim posvečena razstava 50 50, namenjena srbskim prevodom v slovenščino in slovenskim v srbski jezik. Mesto v gosteh je Šoštanj, saj sejem posvečajo tudi pesniku Karlu Destovniku - Kajuhu. Na sejmu bo na ogled razstava ob 100-letnici njegovega rojstva in predstavljene različne publikacije o njem. Med vsebinsko pomembnimi dogodki je tudi letos niz pogovorov v okviru Založniške akademije, ki bodo med drugim ponudili vpogled v prodajo avtorskih pravic, vstop na mednarodne trge in sodelovanje s tujimi založbami.

Slovenski knjižni sejem se je lani iz Cankarjevega doma preselil na Gospodarsko razstavišče, kjer je pred 50 leti začel pisati svojo zgodovino. Po besedah direktorja Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Vladimirja Kukavice je anketa med obiskovalci in razstavljavci pokazala zadovoljstvo vseh, kar se je odražalo tudi v rekordnem obisku. Lani je namreč sejem obiskalo kar 45 tisoč knjigoljubov. Letos so razstavno površino še povečali, prav tako število razstavljavcev. 

Sejem bo od danes do četrtka odprt od 9. do 20. ure, v petek in soboto do 21. ure in v nedeljo do 18. ure. Vstop je brezplačen. Lepo povabljeni na največji slovenski  knjižni dogodek!

 

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.