Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: Knjige na Češkem dobijo ničelni DDV

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev je članica FEP , ki je neodvisno, nekomercialno krovno združenje združenj knjižnih založnikov v Evropi. Iz Zveze čeških knjigarn in založnikov so nas obvestili, da je bil ta teden po dolgem zakonodajnem postopku končno sprejet, podpisan in objavljen nov finančni zakon v zbirki čeških zakonov, ki med drugim določa ničelno stopnjo DDV za knjige (kar se odraža tudi na honorarjih avtorjev, prevajalci, uredniki, grafični oblikovalci in drugi kreativci) – pomembna sprememba v primerjavi s trenutnimi 10 %. Ta dosežek je omogočila nedavna direktiva, ki državam članicam omogoča večjo prožnost pri uporabi nižjih stopenj DDV. Spremembe bodo začele veljati 1. januarja 2024.

Gre za direktivo 2006/112/EC on the common system of value added tax (link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=celex%3A32006L0112) , ki sicer določa, da naj se ne bi zmanjšal DDV na manj kot 5%, ampak so določene izjeme, ki puščajo odprt prostor za super zmanjšanje višine DDV, za katerega pa mora zaprosit država članica in ga mora komisija odobriti (in velja samo za dobrine in storitve navedene v aneksu III). 

Leta 2019 v času covid epidemije, se je Slovenija trudila doseči ničelno stopnjo knjige, pa takrat Evropska komisija ni dopuščala te možnosti. To, da so odobrili Češki je veliko presenečenje in velik uspeh. 

Glede na to, da je Evropski parlament sprejel Resolucijo o prihodnosti evropskega knjižnega sektorja in da je evropska knjižna industrija eden najpomembnejših kulturnih in ustvarjalnih sektorjev v Evropi, saj vsako leto izda približno 600 000 naslovov. ter da se ocenjuje, da celotna vrednostna veriga zaposluje več kot pol milijona ljudi v Evropski uniji bi morda Slovenija ponovno poskusila, glede znižanja davčne stopnje na knjigo. 

Češka bo konsolidirala znižane stopnje DDV



 





Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.