Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Arhiv: Nagrada za najboljši literarni prvenec gre Pii Prezelj s Težko vodo

Nagrado za najboljši literarni prvenec 39. Slovenskega knjižnega sejma 2023 prejme

Pia Prezelj za roman

Težka voda. Goga, 2023

Nagrajeno knjigo je izbrala žirija v sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač.

Nagrada bo podeljena v četrtek, 23. novembra, ob 18. uri na Pisateljskem odru Slovenskega knjižnega sejma z neposrednim prenosom na valovih Radia Slovenija, Tretji program – program Ars.

 

 

Foto: Lana Špiler

 

Žirija je svojo odločitev utemeljila z naslednjimi besedami:

Pia Prezelj v kratkem in premišljeno zgoščenem romanu Težka voda natančno prikaže odmaknjen svet vdove Ide in njenih najbližjih vaščanov in vaščank, čeprav gre navidezno le za fizično bližino. Med drugim ji pomaga soseda in ravno tako vdova Marta, dasiravno je prej ljubimkala z Idinim možem, in med njima se sklene nenadejano, skoraj neizrečeno zavezništvo. Idi je bila namreč v preteklosti najbliže Milena, toda zaradi tabuja lezbične ljubezni, o kateri ne more spregovoriti niti je umestiti, se je tudi sama raje oprijela vaških govoric o svojem ožganem mednožju, zaradi česar naj ne bi mogla imeti otrok, tako kot je tiho pristajala na moževo varanje. Delo je napisano v nekakšnem sočasju preteklosti in sedanjosti, vračanju istega ali celo v veččasju, kamor Pia Prezelj spretno umesti tudi epizode junakinjine demence. Mestoma enigmatično pisavo postopoma razpira v večplastno zgodbo oziroma zgodbe s številnimi možnostmi, ki bi lahko doletele Ido, njenega moža, Marto, Mileno, župnika Lojzeta ali pa nečloveške živali. Kot ugotavlja Ida, samosvoja ostarela junakinja romana Težka voda, nima namreč le klobasa dveh koncev, ampak ima lahko več reči kopico koncev. Tudi Idina usoda bi lahko imela povsem drugačen konec, čeprav je navidezno živela zgolj po družbenih pričakovanjih. Toda avtorici se posreči ustvariti samosvoj, notranje razplasten in izjemno prepričljiv svet starejše ženske, netipične junakinje sodobne literature.

Čeprav je dogajalni prostor romana majhna, tudi zatohla vaška skupnost, se v njej kakor v topli gredi izrišejo družbeni simptomi, bržkone lastni vsakršni skupnosti. Prvenec Pie Prezelj poleg filighransko izdelane strukture odlikuje svež in tekoč pripovedni slog, izbrušen do potankosti, v njem pa prepoznamo zrelo in dovršeno pisavo.

 

Izjava nagrajenke:

Dostikrat slišim, da je Težka voda drzna knjiga; drzna naj bi bila tematizacija vsakdana in seksualnosti starejših žensk, drzna tovrstna obravnava ruralnega okolja, drzna njena fragmentirana forma. Ob pisanju o tem nisem premišljevala, a zelo me veseli, da je roman sprejet tako, kajti avtorje, ki so mi blizu in katerih dela občudujem, združuje prav drznost v vsebini in formi, ki ji sledi premišljeno obvladovanje materiala. To so avtorji, ki se zavedajo meja lastnega jezika in literarne tradicije, a se jih odločijo izzvati. Hvaležna in počaščena sem, da bralci drobec tega prepoznavajo tudi v Težki vodi ter da je takšna pisateljska drža nagrajena z nagrado za najboljši literarni prvenec. Ta bo knjigi omogočala še daljše in še lepše življenje, potovanje po tistih mestih in vaseh, ki jih Ida, protagonistka Težke vode, vezana na lastno hišo in vrt, nikdar ni spoznala. Strašno me veseli, da ta sedaj spoznavajo njo.

 

 Vabljeni k obisku 39. Slovenskega knjižnega sejma!

https://knjizni-sejem.si/

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.