Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Mednarodni knjižni sejem v Bologni

Med 8. in 11. aprilom 2024 bo potekal mednarodni knjižni sejem v Bologni, kjer bo letos Slovenija častna gostja. Ob tej priložnosti Javna agencija za knjigo RS ponovno organizira enodnevni obisk sejma z avtobusom za predstavnike strokovne javnosti, kot so avtorji, ilustratorji, prevajalci, založniki, uredniki, knjigarnarji, knjižničarji, mentorji Bralne značke itd., in sicer v ponedeljek, 8. april 2024.

Več o enodnevnem obisku mednarodnega knjižnega sejma v Bologni na spletni strani JAK -a. 

Sejem v Bologni je 4-dnevni dogodek, namenjen izključno profesionalnim obiskovalcem (vedno poteka od ponedeljka do četrtka konec marca do začetka aprila) s področja YA in otroške literature. Bolonjski knjižni sejem se ukvarja in razvija svoj fokus na (knjižni) ilustraciji. Na sejmu sodeluje skoraj 30 000 poklicnih obiskovalcev in več kot 1400 razstavljavcev iz 80 držav. Sejem pokriva več kot 800 novinarjev iz 40 držav, močno pa je prisoten tudi v digitalnih oblikah promocije. Bologna je najpomembnejši sejem za prodajo in nakup licenc ali pravic na področju otroške in mladinske literature ter ponuja odlične možnosti za navezovanje dolgoročnih mednarodnih stikov in seznanjanje s trendi na tem področju.

Bolonjski sejem otroške knjige je poleg knjižnega sejma v Frankfurtu mednarodna platforma, na kateri se samostojno ali v okviru slovenske nacionalne stojnice predstavlja največje število slovenskih založnikov s področja otroške in mladinske književnosti.

Nastop Slovenije kot častne gostje je edinstvena priložnost, da pozornost usmerimo na našo knjižno založništvo ter bogato ustvarjalnost in tradicijo na področju knjige za otroke in mladostnike. To je še posebej pomembno, ker se dogaja v okviru mednarodnega sejma s trajnim in visokim ugledom ter zagotovljeno pozornostjo založniških in knjigoprodajnih medijev.

Medtem ko razstavni prostori posameznih založnikov v razstavnih dvoranah delujejo predvsem kot prostori in forumi za pogajanja o licencah in pravicah, bo nastop Slovenije kot častne gostje celovit kulturni projekt, ki bo predstavljal slovensko ustvarjalnost za otroke in mladino ter daleč presegel meje sejma, kulturni program pa se bo razširil tudi na samo mesto Bologna. Kot taka gradi tudi ugled in prepoznavnost založniške industrije, stroke in države.

Organizatorji sejma že dolgo prepoznavajo Slovenijo kot državo, kjer avtorsko izražanje na področju ilustracije in otroške književnosti obstaja na najvišji ravni. Direkcija Republike Slovenije za knjigo si je v letu 2017 začela prizadevati za datum gostujočega nastopa Slovenije in se marca 2018 uspešno pogajala in podpisala pogodbo za častni gostujoči nastop Slovenije na sejmu 2021. Zaradi korone je bila slovenska predstavitev prestavljena na leto 2024. Projekt predstavlja tudi pomembno vez z gostujočim nastopom Slovenije na frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023. Več na uradni strani sejma.

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.