Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev

Novice


Evropski knjižni sektor potrebuje popolnoma prožne plačilne roke, da bi lahko še naprej uspeval

Zveza evropskih založnikov (FEP) pozdravlja dejstvo, da je Evropski parlament, 23. aprila 2024, sprejel poročilo o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih. Sprejeto poročilo vsebuje ključne spremembe prvotnega predloga Evropske komisije, ki knjižni sektor izključujejo iz področja uporabe uredbe o zamudah pri plačilih, pri čemer priznavajo njegovo edinstveno strukturo in bistveno potrebo po prožnih plačilnih pogojih, da se zagotovi bogata in raznolika literarna pokrajina po vsej Evropi. Temu dejstvu se pridružuje tudi Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev. 

Prvotni predlog je vključeval uvedbo obveznega najdaljšega 30-dnevnega roka za plačilo računov v trgovinskih poslih med podjetji (B2B) brez morebitnih odstopanj. Vendar plenarno besedilo priznava poseben položaj knjig kot počasnih dobrin in kulturnih proizvodov ter priznava, da plačilne pogoje v knjižnem sektorju določijo udeležene stranke sporazumno.

V knjigovodski vrednostni verigi so dolgi plačilni pogoji in popolna pogodbena svoboda norma in ne predstavljajo simptoma disfunkcije ali zlorabe. Brez tega temeljnega priznanja bi uredba ogrozila temeljno delovanje celotne evropske knjižne vrednostne verige in utrla pot drastično zmanjšanje literarne raznolikosti in bogastva knjigarn.

Ricardo Franco Levi, predsednik FEP, je izjavil: "Evropski parlament je ob svetovnem dnevu knjige sprejel zelo pomembno odločitev, da bo Evropa ohranila bogato in raznoliko literarno okolje, v katerem lahko uspevajo neodvisni knjigarnarji in založniki. Države članice pozivamo, naj ohranijo ta ključni rezultat med tristranskimi pogajanji. Medtem bi se rad zahvalil vsem poslancem Evropskega parlamenta, ki so nas podprli, vsem kolegom iz nacionalnih parlamentarnih agencij, pa tudi Evropski in mednarodni knjigarnarski federaciji (EIBF) in Evropskemu svetu pisateljev (EWC), ki so združili moči s FEP in nam pomagali izraziti, kako pomembna je ta zadeva za naš sektor."

Povezava na Izjavo za javnost FEP 

FEP_IZJAVA_eng

FEP_IZJAVA_slo

 

 

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.