Zapri

Schwentnerjeva nagrada za življenjsko delo v letu 2004


Milan Matos

Komisija Strokovnega združenja založnikov in knjigotržcev Slovenije pri Gospodarski zbornici Slovenije za podelitev Schwentnerjevih nagrad, kot najvišjega priznanja stroke za življenjsko delo na področju založništva, je na svoji seji dne 24. novembra 2004 pregledala prispele predloge za leto 2004.

Po preučitvi prispelih predlogov se je komisija soglasno odločila, da  Schwentnerjevo nagrado za leto 2004 podelit g. Milanu Matosu, predsedniku uprave  Skupine Mladinska knjiga.

Rečemo lahko, da se je Milan Matos vse življenje ukvarjal z založništvom in knjigotrštvom. Po končani Ekonomski fakulteti se je leta 1971 zaposlil v Mladinski knjigi. Na različnih delovnih mestih je dodobra spoznal vse značilnosti založniškega dela, med svoje velike uspehe lahko prišteje uspešen zagon in razvoj knjižnega kluba Svet knjige, ki ima še danes 100 000 članov. V 30 letih delovanja je knjižni klub posredoval Slovencem 21 milijonov knjig, s tem pa je zagotovo pomembno vplival na bralne – in tudi kupovalne – navade Slovencev. Poleg knjižnega kluba se je g. Matos v osemdesetih letih intenzivno ukvarjal tudi z direktno prodajo, sredi 90-tih let pa so v MK kupili tudi MK Trgovino in tako postali največja založniško-knjigotrška organizacija pri nas. Svojo dejavnost so še v prejšnji državi razširili tudi na Hrvaško in v Vojvodino, kjer vztrajajo še danes in je njihova založba Mozaik knjige druga največja hrvaška založba, ki izda okrog 200 knjig letno.

V Sloveniji izda MK izda okrog 400 naslovov knjig letno in šest revij, njen tržni delež je 30%. Skupina Mladinska knjiga danes združuje 12 družb, ki delujejo v petih državah. Skupina zaposluje 1500 ljudi.

Milan Matos je postal direktor tedanje MKZ leta 1992, ko je podjetje preživljalo težke čase zaradi privatizacije in lastninjenja. Skupaj s svojim zvestim timom sodelavcev je Milanu Matosu uspelo vse težave razrešiti in danes je največja slovenska založba.

Naj mi bo dovoljeno na koncu citirati Milana Matosa:

»Verjamem v knjigo in za knjigo in od knjige tudi živimo. Delo z njo ni  in ni bilo lahko, toda knjiga je obogatila moje življenje in upam, da preko mojega dela, še marsikatero«.

Ta vera v knjigo je zagotovo zaznamovala vso dosedanjo dejavnost Milana Matosa in zato mu kolegi z veseljem podeljujemo Schwentnerjevo nagrado za leto 2004.

Dr. Martin Žnideršič, predsednik žirije za Schwentnerjeve nagrade.

Ljubljana, 24. novembra 2004


Avtor: Irena Brglez