Arhiv: Slovensko – bolgarski poslovni forum s predsednikoma držav

Slovensko – bolgarski poslovni forum s predsednikoma držav

Ljubljana, 11. marec 2019 - Prek 150 slovenskih in bolgarskih gospodarstvenikov se je udeležilo današnjega poslovnega foruma, kjer sta jih nagovorila tudi predsednika Radev in Pahor. Dogodek je organizirala GZS v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT in Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije ob priložnosti obiska predsednika Republike Bolgarije Rumena Radeva. Ta se je vpisal tudi v Knjigo častnih gostov GZS.

 

Mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, je uvodoma izpostavila, da nas bližina obeh gospodarstev in skupna evropska "usoda" usmerjata v to, da se ne zadovoljimo z obstoječim obsegom blagovne menjave, temveč sicer že uspešno sodelovanje še poglobimo. Da se ne zadovoljimo s poslovanjem le z izdelki, ki predstavljajo naše izvozne šampione, kot so zdravila, avtomobili, električne naprave ali žice. Obe državi imata podobne izzive, povezane s pomanjkanjem kvalificirane delovne sile in ohlajenjem tujega povpraševanja. Če želimo narediti več, se je treba zanašati na znanje in inovacije, ki jih je treba ustvariti, je še dodala.

 

 

Tudi Yana Topalova, pom. izvršnega direktorja BSMEPA (Bulgarian SME Promotion Agency), je izpostavila skupni interes za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja. Vidi še številne neizkoriščene poslovne priložnosti. Poudarila je tudi pomen Slovenije kot enega ključnih partnerjev Bolgarije.

 

Predsednik R Slovenije Borut Pahor je izrazil zadovoljstvo, da Slovenija in Bolgarija na ravni predsednikov držav, vlad, pa tudi nevladnih organizacij in poslovnih skupnosti odlično sodelujeta. Še vedno ugodne gospodarske razmere je treba po njegovem prepričanju izkoristiti, da ob spoznanjih in izkušnjah, ki sta jih imeli državi in gospodarstvi z recesijo, postavimo trdne temelje sodelovanja za naprej. Predvsem za to, ker je na obzorju že slutiti znake ohlajanja.

 

Predsednik R Bolgarije Rumen Radev je izpostavil, da je treba visoko raven ambicij v čim večji meri spremeniti v realne rezultate v obojestransko korist. Kot možnosti je navedel tudi ustanavljanje skupnih start-up podjetij, skupne nastope na tretjih trgih ter projekte. Državi imata po Radevih besedah veliko skupnega - slovanske korenine, tradicijo, sorodno kulturo in jezik. V obeh primerih gre za majhni izvozno usmerjeni gospodarstvi. Izrazil je upanje, da bo bolgarsko gospodarstvo izkoristilo tudi vabilo predsednika Pahorja in v čim večjem številu sodelovalo na poslovnem forumu v okviru Iniciative treh morij v začetku junija v Sloveniji.


 

V nadaljevanju je izvršni direktor Invest Bulgaria Agency Stamen Yanev predstavil bolgarsko, sekretar Javne agencije Spirit dr. Zoran Stamatovski pa slovensko poslovno in investicijsko okolje. Po prikazu ukrepov in storitev v podporo MSP v Sloveniji, ki jih je podala Irena Meterc, vodja Sektorja za spodbujanje podjetništva in tehnološkega razvoja na Javni agenciji SPIRIT, so sledili bilateralni sestanki med gospodarstveniki.

 

 

Pripete datoteke

Fotogalerija