Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Obvezno označevanje pnevmatik – 1.11.2012

Pnevmatike, dane na EU trg, morajo od 1. novembra dalje biti opremljene z informacijami o vplivu na porabo goriva, oprijemu na mokrem cestišču in stopnji hrupa, kot določa Uredba (ES) št. 1222/2009 o označevanju pnevmatik glede na izkoristek goriva in druge bistvene parametre.

Namen te uredbe je povečati varnost ter gospodarsko in okoljsko učinkovitost v cestnem prometu s spodbujanjem uporabe varnih pnevmatik. Uredba je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah.

Uredba se, med drugim, ne nanaša na pnevmatike s hitrostnim razredom manjšim od 80 km/h, obnovljene pnevmatike, profesionalne terenske pnevmatike, zasilne rezervne pnevmatike tipa T, …

Predpis dopušča, da dobavitelji pnevmatik za osebna vozila in lahka transportna vozila le-ta označijo z nalepko ali informacije podajo v obliki letaka. Navedene informacije morajo biti navedene tudi na promocijskih gradivih.

Opomba:
Prvotno uveljavljena metoda za preskušanje oprijema pnevmatik razreda C1 na mokri podlagi je bila spremenjena z Uredbo (EU) št. 228/2011.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.