Varstvo okolja

Novice


6. seja Strateškega sveta GZS za okolje: pripravljenost na dialog in konstruktivno sodelovanje z resornim ministrstvom

Ključno sporočilo 6. seje Strateškega sveta GZS za okolje je pripravljenost na konstruktivno sodelovanje in iskanje konkretnih rešitev na aktualna okoljevarstvena vprašanja, ki so na današnji seji izrazili tako predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) kot Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Arhiv: Novi Zakon o varstvu okolja (ZVO-2) - vabilo na spletno predstavitev

Pod okriljem projekta IP Life Restart v katerem sodeluje tudi GZS kot projektni partner vas vljudno vabimo na predstavitev novega zakona o varstvu okolja (ZVO-2), ki je bil objavljen v uradnem listu RS 44/2022. Predstavitev novega zakona bo potekala v spletni obliki 20. 4. 2022 z začetkom ob 9. uri in predvidenim zaključkom ob 13.30. Zakon bodo predstavili prof. dr. Senko Pličanič, mag. Vesna Kolar Planinšič in Vanja Strle.

5. seja Strateškega sveta za okolje GZS: ZVO-2 blokada za zeleni prehod in trajnostni razvoj

Ljubljana, 27. januar 2022 – Osrednja pozornost današnje seje Strateškega sveta za okolje (SSO) GZS je bila namenjena predstavitvi in razpravi o predlogu novega Zakona o varstvu okolja (ZVO-2). Udeleženci so se strinjali, da predlog zakona v času, ko si Evropa prizadeva za razogljičenje in ozelenitev industrije ob hkratnem ohranjanju njene konkurenčnosti in tržnih deležev na svetovnih trgih, vse premalo upošteva potrebe gospodarstva pri industrijski preobrazbi v skladu s cilji podnebne nevtralnosti in krožnega gospodarstva. Na seji so bili predstavljeni tudi izsledki študije o plastenkah oziroma odpadnih plastenkah na trgu Republike Slovenije.

4. seja SSO: Za prehod v podnebno nevtralno gospodarstvo nujna tudi nizkoogljična elektrika in omrežje

Ljubljana, 4. maj 2021 - Na današnji, četrti seji Strateškega sveta za okolje (SSO) pri GZS so udeleženci razpravljali o potrebah gospodarstva za prehod v podnebno nevtralno, krožno prihodnost. Strinjali so se, da bi morale biti naložbe gospodarstva v ta namen izvedene v tem desetletju, kot to velja v drugih članicah EU. Investicije, ki bodo za prehod potrebne, bodo izjemno velike, zato bodo morale podprte tudi z javnimi sredstvi.

3. seja Strateškega sveta GZS za okolje

Seja je potekala 19. 11. 2020.

Strateški svet GZS za okolje na drugi seji o aktualnih okoljskih vprašanjih tudi s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor

Strateški svet GZS za okolje pozdravlja izboljšano sodelovanje Gospodarske zbornice Slovenije s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor (MOP) in Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), so poudarili člani na svoji 2. seji 10. julija, na kateri so podali tudi vrsto konkretnih pobud za reševanje okoljske problematike.

Arhiv: Pregled opravljenih nalog v skladu s programom Strateškega sveta za okolje (SSO) GZS, na dan 8. 6. 2020

1. Odpadki – poudarek na problematiki mineralnih nenevarnih odpadkov. 2. Obratovalni – interni monitoring odpadnih vod. 3. Možnost povračila za posredne emisije toplogrednih plinov. 4. Problematika upravnih postopkov v pristojnosti MOP-a. 5. Nujnost večje samozadostnosti Slovenije na področju ravnanja z odpadki. 6. Prihodnje naloge SSO GZS.

Arhiv: Predlog Zakona o učinkoviti rabi energije v JO do 4. maja

Namen zakona je zagotoviti in spodbuditi zmanjšanje rabe energije ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja in temeljnih načel energetske politike.

Arhiv: Pregled opravljenih nalog v skladu s programom Strateškega sveta za okolje (SSO) GZS, na dan 17. 4. 2020

Odpadki, obratovalni – interni monitoring odpadnih vod, možnost povračila za posredne emisije toplogrednih plinov, problematika upravnih postopkov v pristojnosti MOP-a, embalaža, odpadna embalaža in okoljska dajatev, pPrihodnje naloge SSO GZS

Arhiv: Spremembe ZVO-1 v javni obravnavi do 6. 3. 2020

Ministrstvo za okolje in prostor je podaljšalo javno obravnavo do 6. marca 2020.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.