Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Novosti pri okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih

Carinska uprava RS bo od novembra 2010 dalje opravljala nadzor nad pobiranjem okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih. Način obračunavanja, plačevanja, zavezanci, plačniki ter prejemniki okoljske dajatve so odvisni od vrste odlagališča, na katerega so odpadki odloženi.

Uredba o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih, ki je začela veljati 4. septembra 2010, uvaja nov način obračunavanja in plačevanja okoljske dajatve za odpadke, odložene na odlagališča po 31. oktobru 2010. Določa tudi postopke odmere okoljske dajatve za leto 2009 in obdobje od 1. januarja do 31. oktobra 2010, ki se opravijo v skladu s prej veljavno Uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov pri Agenciji RS za okolje.

Okoljska dajatev se plačuje zaradi odlaganja inertnih, nenevarnih in nevarnih odpadkov, ki se odlagajo:

  • na odlagališče, ki je infrastruktura, namenjena izvajanju obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja;
  • na odlagališče, ki ni infrastruktura, namenjena izvajanju obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja (industrijsko odlagališče).

Način obračunavanja, plačevanja, zavezanci, plačniki ter prejemniki okoljske dajatve so odvisni od tega, na katerega od navedenih vrst odlagališč so odpadki odloženi.

Osnova za obračun okoljske dajatve je enota obremenitve okolja (EO), ki je enaka kilogramu odloženih odpadkov na odlagališču. Število EO okolja znaša:

  • 1 EO okolja za kg inertnih odpadkov,
  • 5 EO okolja za kg nenevarnih odpadkov,
  • 10 EO okolja za kilogram nevarnih odpadkov.

Znesek okoljske dajatve za EO okolja do objave sklepa Vlade RS znaša 0,0022 eura. Obveznost za obračun okoljske dajatve nastane, ko so odpadki odloženi na odlagališče.

Upravljavec odlagališča mora prijaviti dejavnost, voditi evidenco o količini odloženih odpadkov, za katere je nastala obveznost za obračun okoljske dajatve, ločeno po posamezni vrsti odpadkov (upravljavci industrijskih odlagališč tudi o osebah, ki z odlaganjem odpadkov povzročajo obremenjevanje okolja) in na podlagi teh evidenc sestaviti na predpisanem obrazcu mesečni obračun okoljske dajatve, ki ga predloži glede na sedež upravljavca odlagališča krajevno pristojnemu carinskemu uradu.

Obstoječi upravljavci odlagališč morajo prijavo dejavnosti na predpisanem obrazcu v dveh izvodih predložiti glede na sedež upravljavca odlagališča krajevno pristojnemu carinskemu uradu najkasneje do 15. novembra 2010.

Obrazci, vplačilni podračuni, na katere bodo plačniki okoljske dajatve nakazovali zneske obračunane okoljske dajatve, in predstavitev uredbe so objavljeni na spletni strani Carinske uprave RS 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.