Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Zmanjševanje emisij TGP z izvedbo skupnih naložb, 4.11.2010

Vabimo vas, da se nam pridružite na posvetu 

Zmanjševanje emisij toplogrednih plinov z izvedbo skupnih naložb,

ki bo v četrtek, 4. novembra 2010, s pričetkom ob 9:30 uri, na
GZS, Dimičeva 13, Ljubljana, dvorana C, 1. nadstropje.

 
Skupne naložbe, projektni dejavnosti v okviru Kjotskega protokola (KP), predstavljata prožna mehanizma:

  • Mehanizem čistega razvoja - CDM (Clean Development Mechanism) in
  • Skupno izvajanje - JI (Joint Implementation),

ki sta vzpostavljena z namenom izpolnitve dela obveznosti zmanjšanja emisij toplogrednih plinov (TGP) tako, da se le-te zmanjšajo izven države – v državi gostiteljici. Projekte izvajajo gospodarske družbe, ki z izvedbo le-teh zmanjšajo emisije oziroma povečajo ponore TGP, za kar prejmejo ustrezno število:

  • enot potrjenega zmanjšanja emisij – CER (Certified Emission Reduction) za CDM projekte, ki se izvajajo v državah v razvoju, ki so pogodbenice KP, niso pa v Aneksu I konvencije UNFCCC, in
  • enot zmanjšanja emisij – ERU (Emission Reduction Unit) za JI projekte, ki se izvajajo v državah iz Priloge I konvencije UNFCCC, ki so tudi pogodbenice KP.

Gospodarske družbe lahko prejete enote uporabijo ekvivalentno, kot emisijske kupone v okviru Evropske sheme trgovanja z emisijami (EU ETS), za izpolnitev dela svojih obveznosti na stroškovno učinkovitejši način ali jih prodajo državam pogodbenicam KP, kar enako velja za gospodarske družbe, ki niso vključene v EU ETS.

Posvet organiziramo v sodelovanju s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, ki bodo predstavili zakonodajni okvir in Službe Vlade RS za podnebne spremembe, ki bodo predstavili priročnika za izvajanje projektov CDM in JI.

Vabljeni potencialni investitorji, gospodarske družbe zainteresirane za vlaganje v projekte zmanjševanja emisij oziroma povečanja ponorov TGP izven Slovenije, neglede na vključenost v EU ETS, člani GZS.

Število mest je omejeno. Kotizacije ni.
Predhodna prijava, preko spodnjega e-obrazca, je obvezna!

Dodatne informacije:
tel.: 01/ 58 98 197 – Romana Benčina ali romana.bencina@gzs.si

Vljudno vabljeni!  

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.