Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Vabilo na predstavitev sprememembe uredbe o vrsti dejavnosti in naprav, ki lahko povzročajo onesnaževanje okolja večjega obsega

V sodelovanju z MOP, vas vabimo na predstavitev spremembe uredbe o vrsti dejavnosti in naprav, ki lahko povzročijo onesnaževanje večjega obsega.  Sprememba uredbe bo v slovenski pravni red prenesla zahteve direktive o industrijskem onesnaževanju 2010/75/EU.

Predstavitev bo potekala:

v četrtek, 21 maja, s pričetkom ob 9:00 uri,
v dvorani A, v I nadstropju GZS, Dimičeva 13, 1504 Ljubljana

Kot narekuje omenjena direktiva, naj bi sprememba uredbe, obstoječim zavezancem za pridobitev celovitega okoljevarstvenega dovoljenja v skladu z 68. členom ZVO-1, naložila nekatere dodatne obveznosti, kot so preverjanje prisotnosti nevarnih in zadevnih nevarnih snovi ter možnosti onesnaženja tal in/ali podzemnih voda na lokaciji naprave. Na podlagi tega preverjanja bodo določeni zavezanci  morali podrobneje preveriti tudi  stanje tal in podzemnih voda na svoji lokaciji in to podrobneje predstaviti v izhodiščnem poročilu ter opravljati redni obratovalni monitoring tal in podzemnih voda. Pravilnika o obratovalnem monitoringu podzemnih voda in stanja tal, kot tudi strokovne podlage za izvajanje monitoring stanja tal smo članom v sodelovanju z MOP že predstavili ob zaključku 2014 in na nedavni predstavitvi monitoringa stanja tal, ki je potekala 17. aprila letos.

Direktiva predvideva tudi razširitev nabora dejavnosti in naprav, ki bodo morale pridobiti celovito okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje, kot so uplinjanje in utekočinjanje premoga in drugih goriv, proizvodnjo magnezijevega oksida, nekatere dejavnosti odstranjevanja ali predelave nenevarnih odpadkov, proizvodnja lesnih kompozitov, zajemanje tokov CO2 z namenom geološkega shranjevanja, zaščita in ohranjanje lesa in gozdno lesnih proizvodov (sortimentov) s kemikalijami ter samostojna neodvisna upravljanja obdelave odpadne vode.

Osnutek uredbe je v javni obravnavi do 03. 06. 2015.  

Predhodna prijava je obvezna preko e-obrazca na dnu te spletne strani.  Kotizacije ni. Predstavitve se lahko udeležijo le člani GZS!

Pripete datoteke

Fotogalerija

Obrazec za prijavo





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.