Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Omejitve pošiljk odpadkov v JV Azijo

Vse več držav jugovzhodne Azije se odloča za omejitev oziroma prepoved uvoza »zelenih« odpadkov, ki sicer v skladu z veljavno zakonodajo za pošiljanje odpadkov preko meja običajno ne potrebujejo predhodne prijave in pisnega soglasja pristojnih organov.

Kitajska


Od 1. 1. 2018 velja prepoved uvoza 24 vrst odpadkov, in sicer: odpadna plastika, žlindra, škaja in drugi odpadki iz proizvodnje železa in jekla, nesortiran odpadni papir ter odpadni tekstil. Več informacij je na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor.


Kitajsko ministrstvo za ekologijo in okolje je v mesecu aprilu v objavi za javnost napovedalo še dodatne prepovedi uvoza odpadkov in sicer za dodatnih 32 vrst odpadkov. Za 16 vrst odpadkov bo prepoved začela veljati 31. 12. 2018, za ostalih 16 vrst odpadkov pa 31. 12. 2019.


Več o vrstah odpadkov, za katere bo začela veljati prepoved na naslednji povezavi.


Izvozniki odpadkov, ki bodo želeli izvažati odpadke neposredno na Kitajsko oziroma preko Hong Konga, bodo morali upoštevati najnovejše zahteve in pridobiti predhodno odobritev s strani kitajskih organov pred izvedbo vsake pošiljke. Vse zavrnjene pošiljke se bodo  vračale v državo izvora.


Hong Kong


Hong Kong je poslal obvestilo, da bodo od 31. 12. 2018 povečali nadzor izvoznih in uvoznih dovoljenj za električne in elektronske odpadke (na primer klima naprave, hladilnike, pomivalne stroje, televizorji, računalniki, tiskalniki, in tako dalje), ki spadajo pod shemo za odpadno električno in elektronsko opremo (odgovornost proizvajalca) in so pod nacionalnim nadzorom Hong Konga.

 

Od 31. 12. 2018 dalje se bo uvoz ali izvoz nadzorovanih e-odpadkov brez dovoljenj smatral za kaznivo dejanje (odlok o odstranjevanju odpadkov Hong Konga). Uvozna dovoljenja bodo izdajali samo v primerih, če bodo izpolnjeni vsi zahtevani pogoji. Kopija uvoznega dovoljenja bo posredovana pristojnemu organu države izvoznice. Če se bodo izvozniki odločili za izvoz nadzorovanih e-odpadkov v Hong Kong, bo potrebno še pred pošiljanjem preveriti ali je bilo ustrezno dovoljenje izdano. Prav tako Hong Kong ne bo dovolil pretovora nadzorovanih e-odpadkov.


Od 31. 12. 2018 dalje ne bo dovoljen  izvoz nadzorovanih e-odpadkov iz Hong Konga  brez predhodnega soglasja države uvoza in morebitnih držav(e) tranzita. Pristojni organ Hong Konga bo v sodelovanju z zadevnimi pristojnimi organi ostalih držav preveril vsako vlogo za izvozno dovoljenje in poskusil dobiti soglasje od zadevnih pristojnih organov za posamezen izvoz.


Nevarnih odpadkov ni dovoljeno izvažati (vključno s pretovarjanjem) v Hong Kong. Za izvoz nenevarnih odpadkov, ki jih je možno predelati, morajo izvozniki zagotoviti, da so odpadki neonesnaženi in izvoženi za namene recikliranja. Izvozniki morajo tudi zagotoviti, da so odpadki namenjeni v obrate za predelavo in predložiti dokazila za obrate za predelavo Oddelku za varstvo okolja v Hong Kongu v potrditev preden se bodo odpadki izvozili v Hong Kong.


Tajska


Tajska vlada je konec junija izdala prepoved uvoza za odpadno električno in elektronsko opremo ter odpadno plastiko.

 

Vir: MOP na http://www.mop.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/8381/

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.