Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Trajnost je "in"

Marsikatero podjetje je že spoznalo, da se trajnostno poslovanje splača! Veliko podjetij pa se še vedno sprašuje »Kako vpeljati nove okoljske trende in zahteve v vsakdanjo prakso svojih podjetij ter se pravočasno soočiti s stalnimi, novimi izzivi, ki jih med drugim prinaša tudi nova zakonodaja[1] še posebej, z vidika razvoja trajnejših proizvodov in njihovih sestavnih delov? Izhodišča in možne različne pristope k trajnostni in odgovorni zasnovi proizvodov in njihovih sestavnih delov  bomo spoznavali na skupnem plenarnem delu in na treh delavnicah, ki bodo potekale istočasno v dvoranah A, E in F po uvodnem plenarnem delu. V odmoru med plenarnim delom in delavnicami si bomo skupaj ogledali razstavo krožnega gospodarstva na območju Podonavju, kjer bomo še posebej predstavili dobre prakse iz Slovenije.

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na skupnem plenarnem delu,

 v petek 19.10.2018 ob 9:00 uri, na GZS, v dvorani A v I. nadstropju 

9:00-9:10

Uvod

Marko Bohar, Zbornica elektronske in elektroindustrije GZS

9:10-9:30

Razširjena odgovornost proizvajalcev terja nov dizajn proizvodov

Antonija Božič Cerar, varstvo okolja GZS

9:30-10:00

Izziv plastike in recikliranja plastike

Tina Kroselj, Ministrstvo za okolje in prostor

10:00-10:25

Novi poslovni modeli  - primer Gorenja

Aleš Mihelič, Gorenje d.d.

10:25-10:50

Sledljivost za zagotovitev trajnosti s tehnologijo blockchain Nino Pirtovšek, Origin Trail

10:50 – 11:30

ODMOR s skupnim ogledom razstave krožnega gospodarstva na območju Podonavja IV/V medetaža

 

DELAVNICE, dvorane A,E,F

 

11:30-13:30

Spreminjanje zasnove proizvoda z obvladovanjem snovnih poti

Marko Bohar in Antonija Božič Cerar

Družbeno odgovorni modeli inoviranja

Žiga Lampe 

Poslovni modeli krožnega gospodarstva

Dana Maurovič Anžur in Aleš Mihelič

13:30-14:30

Mreženje in matchmaking

Vsi

 

Delavnice so namenjene vsem, ki se prepoznajo v vrednostni verigi (odpadne) embalaže, (odpadne) električne in elektronske opreme ter (odpadnih) baterij in akumulatorjev od proizvajalcev izdelkov in komponent, zbiralcev in predelovalcev odpadkov, uporabnikov do shem, ki podpirajo razširjeno odgovornost proizvajalcev:

 Le z dobrim poznavanjem drug drugega in odprtim medsebojnim sodelovanjem lahko opravimo ustrezne premike v krožno in odgovorno ravnanje ter se soočimo z novimi gospodarskimi izzivi!

                                                                 

[1] Nedavno sprejete spremembe direktiv Evropske Unije na področju odpadkov poudarjajo pomen izboljšane zasnove proizvode, s katerim bo možno bolj učinkovito ravnati, ko se znajdejo med odpadki. Sheme razširjene odgovornosti proizvajalcev v katere se vključujejo proizvajalci in uvozniki embaliranih izdelkov, električne in elektronske opreme, ter baterij in akumulatorjev, bodo s svojo cenovno politiko spodbujali zasnovo izdelkov, ki bodo bolj trajni, lažje razstavljivi, popravljivi in bolj reciklabilni. Da bo zasnovo izdelka z vidika ravnanja z njim, ko pristane med odpadki vse pomembnejša, kaže tudi nedavno sprejeta strategija EU za plastiko in predlog direktive o zmanjšanju učinka določenih plastičnih izdelkov na okolje.

 

Fotogalerija

Obrazec za prijavo

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.