Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Mednarodni forum z delavnico o razširjeni odgovornosti proizvajalcev

Ministrstvo za okolje in prostor in Gospodarska zbornica Slovenije vas vljudno vabita, da se nam pridružite na mednarodnem forumu z delavnico z naslovom "Ali potrebujemo dodaten organ, t.i. "clearing house" za nadzor nad izvajanjem obveznosti razširjene odgovornosti proizvajalcev za (odpadno) embalažo, (odpadno) električno in elektronsko opremo, (odpadnimi) baterijami in akumulatorji?

“Clearing house” je javni organ, ki izvaja nadzor nad izvajanjem zahtev razširjene odgovornosti proizvajalcev. Sprememba direktive 2008/98/ES o odpadkih, z dne: 30. maja 2018, namreč določa, Kadar na ozemlju države članice obveznosti razširjene odgovornosti proizvajalca v imenu proizvajalcev proizvodov izvaja več organizacij, zadevna država članica imenuje vsaj en organ, ki je neodvisen od zasebnih interesov, ali poveri javnemu organu nadzor izvajanja obveznosti razširjene odgovornosti proizvajalca.”.

Med plenarnim, uvodnim delom bomo predstavili nove in prihajajoče obveznosti na področju odpadkov in izkušnje Nemčije, kjer je s 1.1.2019 vstopil v veljavo nov zakon o odpadni embalaži, ki določa pravila kavcijskih in drugih sistemov embalaže ter pogoje in naloge delovanja neodvisnega nadzornega organa t.i Zentrale Stelle. Po plenarnem delu sledi interaktivna delavnica, kjer boste lahko izrazili svoje mnenje o tem kako bi lahko izboljšali izvajanje razširjene odgovornosti proizvajalcev ter razpravljali o tem ali potrebujemo neodvisni nadzorni organ na tem področju. Ker sta dogodka mednarodna, bosta potekala v angleščini.

Vabimo vas da se nam pridružite:

v torek 22. 1. 2019 ob 9:30, v konferenčni dvorani RIM, v hiši Evropske unije
na Dunajski cesti 20, 1000 Ljubljana.

9:15-9:30

Registracija

 

9:30 -12:00

Pozdravni nagovor

Tanja Bolte, v.d. generalne direktorice Direktorata za okolje (MOP)

Razširjena odgovornost proizvajalcev, »clearing house« in Direktiva o zmanjševanju vpliva določenih plastičnih izdelkov na okolje

Jana Miklavčič, Sektor za odpadke (MOP)

Sistem razširjene odgovornosti proizvajalcev za odpadno embalažo v Nemčiji, izkušnje in novosti 2019

Jakob Weißenbacher; Ramboll Environment & Health GmbH, Munchen, Nemčija

 

Izkušnje s kavcijskim sistemom za steklenice v Sloveniji

Blaž Medja, Pivovarna Laško Union, d.o.o.

12.00-13.00

Kosilo

 

13.00 – 15:00

Interaktivna delavnica

Moderator Gabriel Gruber, BizUp, Linz Avstrija

 
Dogodek organiziramo v okviru projekta MOVECO. Projekt se osredotoča na vlogo razširjene odgovornosti proizvajalcev v 3 odpadnih tokovih (odpadna embalaža, odpadna električna in elektronska opreme in odpadne baterije in akumulatorji). Strategija razširjene odgovornosti proizvajalcev lahko podpre prehod z linearnega v krožno gospodarstvo pri vseh treh odpadnih tokovih. Strategija je lahko uspešna le ob sodelovanju celotne verige vrednosti vsakega proizvodni/odpadkovnega toka, od proizvajalcev, distributerjev, uporabnikov, zbiralcev in predelovalcev odpadkov, shem razširjene odgovornosti in javnih organov.

 Število mest je omejeno, prijave ne sprejemamo več, hvala za razumevanje!

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.