Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Vabilo na delavnico: Zapovedi krožnega gospodarstva, kot priložnost za papir in izdelke iz papirja

Napovedane prepovedi in omejevanje trženja desetih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki se najpogosteje znajdejo v obalah in svetovnih morjih, in  nove minimalne zahteve za delovanje sistemov razširjene odgovornosti proizvajalcev, ki bodo morale izvajati ukrepe, ki bodo spodbudile razvoj, proizvodnjo in trženje proizvodov, ki bodo primerni za večkratno uporabo in vsebujejo reciklirane materiale, ki so tehnično trajni, popravljivi ter primerni za ponovno uporabo in recikliranje potem, ko pristanejo med odpadki, so temelji nove zakonodaje na ravni EU, ki naj bi sprožili premik v smer krožnega gospodarstva.

Nova EU zakonodaja, ki usmerja v krožno gospodarjenje, temelji predvsem na dveh temeljih:

  • novih minimalnih zahtevah za delovanje sistemov razširjene odgovornosti proizvajalcev, ki zapovedujejo ukrepe, ki bodo spodbudile razvoj, proizvodnjo in trženje proizvodov, ki bodo primerni za večkratno uporabo in vsebujejo reciklirane materiale, ki so tehnično trajni, popravljivi ter primerni za ponovno uporabo in recikliranje tudi potem, ko proizvodi pristanejo med odpadki ter 
  • napovedanih prepovedih in omejevanju trženja desetih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki se najpogosteje znajdejo v obalah in svetovnih morjih.

Kje so nove priložnosti za izdelke iz materialov, ki  jih je možno dobro reciklirati, kot je na primer papir?

Posebej veliki izzivi in tudi nove razvojne priložnosti se kažejo prav na področju embalaže in odpadne embalaže. Kaj lahko ponudijo  slovenski papirničarji in njihovi partnerji na tem področju in s kom se morajo povezovati, da bi te priložnosti izkoristili?

Pridružite se nam na delavnici, kjer bi soočili mnenja, določili katere naloge nas čakajo na tem področju ter ob tem povezali najpomembnejše deležnike, ki bi lahko oblikovali pravo vrednostno verigo za izkoristek te priložnosti.

Delavnica bo potekala v četrtek 9. maja 2019, s pričetkom ob 12:30, v Dvorani G, IV/V. medetaža GZS na Dimičevi 13, v Ljubljani.

Osnutek programa

12:30

Registracija udeležencev

12:45

Uvod, razvoj papirja, delež papirja za embalažo, novi izzivi

Petra Prebil, Združenje za papirno in papirno predelovalno industrijo

13:00

 

 

 

Smernice krožnega gospodarstva - nova zakonodaja

 

Predstavitev novih smernic za uporabo papirja in kartona , ki prihajajo v neposreden stik z živili

 

Oblikovanje novih vrednostnih verig krožnega gospodarstva - izkušnje BBI JU

Janja Leban, Služba za varstvo okolja, GZS

 

Petra Prebil, Združenje za papirno in papirno predelovalno industrijo

 

 

Antonija Božič Cerar, Služba za varstvo okolja, GZS

 

14:20 – 16:00

Razprava udeležencev o stanju, priložnostih , izzivih in vlogi oblikovanja vrednostnih verig  za izrabo priložnosti na področju papirne embalaže


Dogodek je namenjen proizvajalcem papirja in papirne embalaže, njihovim dobaviteljem surovin in dodatkov, uporabnikom embalaže iz živilske panoge, kemije, farmacije in drugih panog, kjer se srečujejo z velikimi potrebami in zahtevami na področju embalaže. Vabljeni tudi tisti, ki razvijajo nove vrste embalaže in tisti, ki bi nam lahko pomagali odgovoriti na vprašanja »Kaj je okoljsko bolj primerna embalaža?

Udeležba je brezplačna. Vendar je obvezna prijava preko prijavnega obrazca. Prijave zbiramo do zasedbe mest.

Vljudno vabljeni!


Delavnico organiziramo za oblikovanje novih vrednostnih verig krožnega gospodarstva v okviru projekta MOVECO. Projekt MOVECO je financiran iz Transnacionalnega Programa EU za Podonavje (www.interreg-danube.eu/moveco). Projekt veča ozaveščenost o krožnem gospodarstvu med podjetji, javnimi in razvojnimi ustanovami, ustanovami za gospodarski razvoj in državljani

 

Fotogalerija

Obrazec za prijavo

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.