Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Podelitev priznanj inovacijam, ki podpirajo krožno gospodarstvo

V Ars Electronica Centru v Linzu je potekala zaključna konferenca projekta MOVECO, ki je sofinanciran s sredstvi Transnacionalnega Programa EU za Podonavje. Konferenca, ki se jo je udeležilo več kot 100 udeležencev je potekala pod geslom “The Danube goes circular”.Udeleženci konference so si izmenjali mnenja in izkušnje s področja krožnega gospodarstva. Predstavljeni so bili rezultati projekta s transnacionalno strategijo za prehod v krožno gospodarstvo na območju Podonavja kot tudi utrinki s potujoče razstave krožnega gospodarstva. Po konferenci je potekala svečana podelitev priznanj za inovativne izdelke in storitve, ki podpirajo prehod v krožno gospodarstvo. 

S podelitvijo priznanj je projekt MOVECO prvič prepoznal dosežke podjetij, ki vlagajo napore v razvoj  inovativnih in krožnih proizvodov in storitev na področju krožnega gospodarstva.   Na natečaj se je prijavilo 65 ustvarjalnih podjetij s pogledom v prihodnost iz Avstrije, Nemčije,  Slovenije, Slovaške, Madžarske, Hrvaške, Bolgarije, Srbije in Romunije. Mednarodna žirija strokovnjakov s področja krožnega gospodarstvo je izbralo 15 finalistov, ki so bili predstavljeni na svečani podelitvi.

Proizvajalec pohištva DONAR d.o.o. (Slovenija) je zmagovalec v kategoriji “Krožne zasnove leta”, spletna platforma Refurbed (Avstrija), ki bdi nad popravili in ponovno prodajo električnih in elektronskih naprav je prejela priznanje za “Krožno inovacijo leta”. V kategoriji “Proizvod leta 2019” so tri podjetja navdušila mednarodno žirijo: Ponio (Slovaška), z naravno kozmetiko v biorazgradljivi embalaži; Cupffee (Bolgarija), s kavno skodelico, ki je hkrati hrustljavi ovseni piškot in Lorenz GmbH & Co.KG (Nemčija), ki ponuja pametne števce za vodo ter zagotavlja tudi njihovo reciklažo. 

Transnacionalna Strategija in Kažipoti za krožno gospodarstvo na območju Podonavja

Projektni partnerji so pod taktirko slovenskega Ministrstva za okolje in prostor razvili transnacionalno strategijo, ki bo pospešila prehod v krožno gospodarstvo na območju Podonavja. Z novimi poslovnimi modeli, pristop prispeva k inteligentni in trajnostni rasti na območju, ter prispeva k zmanjševanju družbenih in gospodarskih neenakosti med državami.

Strategija se osredotoča na tokove odpadkov: električne in elektronske opremebaterije in akumulatorji, ter embalaže. Hkrati, predlaga ukrepe za proizvajalce izdelkov in podjetja, ki se ukvarjajo z odpadki kot tudi za gospodinjstva in potrošnike. Kažipoti so bili zasnovani na osnovi strategije in vsebujejo praktične predloge ukrepanja.

Antonija Božič Cerar, ki skrbi za strokovni potek projekta MOVECO pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki je vodilni partner projekta, je zadovoljna z rezultati projekta : “Z veseljem smo spoznavali  ustvarjalne in domišljene poslovne ideje in projekte, ki prispevajo k učinkovitejši in krožni rabi virov. Upamo, da bodo ti primeri navdihnili tudi druga podjetja, ki še razmišljajo kako pristopiti k prehodu iz linearnih v krožne modele proizvodnje in prispevali k večji ozaveščenosti o možnosti prehoda v krožno gospodarstvo na širšem območju.”

O projektu
Projekt MOVECO je financiran iz Transnacionalnega Programa EU za Podonavje. MOVECO (www.interreg-danube.eu/moveco) je projekt, ki veča ozaveščenost o krožnem gospodarstvu med podjetji, javnimi in razvojnimi ustanovami, ustanovami za gospodarski razvoj in državljani. Dvanajst projektnih in štirje strateški partnerji iz desetih držav na območju Podonavja sodeluje že od decembra 2016 pri promociji znanja o krožnem gospodarstvu ter izboljšanju osnovnih pogojev za krožne proizvode in poslovne modele. Projekt koordinira Gospodarska zbornica Slovenije

O krožnem gospodarstvu
Osnovni cilj krožnega gospodarstva je čim dlje snovi zadržati v uporabi ter njihovi učinkoviti reciklaži. Vendar se krožno gospodarstvo ne omejuje le na reciklažo in obdelavo ostankov in omejevanja onesnaženja. Osredotoča se na trajnostni, krožni uporabi virov. Glavni pristopi obsegajo podaljšanje življenjske dobe proizvodov in njihovih sestavnih delov tako, da lahko končne postopke reciklaže zamaknemo čim dlje v prihodnost ter izboljšamo učinkovitost predelave.  Inovacije in raziskave so usmerjene v stalno optimizacijo procesov z zmanjševanjem porabe virov in nastajanja odpadkov. Na natečaj za inovacije MOVECO se lahko prijavijo podjetja iz različnih proizvodnih panog in gospodarskih sektorjev. Natečaj ima namen povečati ozaveščenost javnosti o krožnem gospodarstvu.

Spletna platforma in orodja krožnega gospodarstva
Projekt MOVECO je nedavno objavil spletno platformo (www.danube-goes-circular.eu), preko katere lahko podjetja na območju Podonavja izmenjujejo oziroma trgujejo z materiali in proizvodi za ponovno uporabo.  Spletna platforma ponuja nabor orodij, ki podpirajo usposabljanje, vrednotenje ter povezovanje deležnikov krožnega gospodarstva, Ponuja tudi pregled možnosti financiranja projektov, ki podpirajo prehod v krožno gospodarstvo.

 

 

 

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.