Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Prvi SUPer GOSTINEC v Sloveniji

Z veseljem sporočamo, da je podjetje Sovita d.o.o. prvo gostinsko podjetje v Sloveniji, ki je sprejelo zavezo »SUPer GOSTINEC Brez plastike za enkratno uporabo«, ki ga podeljuje Služba za varstvo okolja na GZS in se tako odločilo zmanjšati porabo plastike za enkratno uporabo v poslovalnici na Dimičevi 13 v Ljubljani.  Podjetje je prvi gostinec v Sloveniji, ki bo pilotno pričel z izvajanjem zahtev Direktive o zmanjšanju nekaterih plastičnih proizvodov na okolje (t.i. SUP Direktiva), pri čemer mu bo podporo nudila Služba za varstvo okolja na GZS. Določene zahteve iz SUP Direktive pričnejo sicer veljati za vse države članice naslednje leto julija. Podjetje Sovita zaposluje 600 ljudi, in za 130 naročnikov skrbi na več nivojih. Od prehranskih storitev, do storitev upravljanja objektov in skrbi za nemoteno delovanje naprav. Dnevno pripravijo kar 40.000 obrokov!   
Zavezo SUPer GOSTINEC je Služba za varstvo okolja na GZS razvila v okviru projekta »Piloting marine litter Prevention and Mitigation Measures in Mediterranean Marine Protected Areas«, katerega podpira organizacija MIO-ECSDE iz Grčije, v sklopu Interreg MED projekta »Plastic Busters« in ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj. Cilj projekta je informirati gostince na območju KP Strunjan in širše po Sloveniji o problematiki morskih odpadkov v Sloveniji, zahtevah nove SUP Direktive ter pričeti z izvajanjem zahtev Direktive pred pričetkom njene veljave. Gre za splošno sprejeto željo postati podjetje s čimmanj plastike za enkratno uporabo in s tem postati zgled ostalim, s čimer bo Slovenija  zmanjšala svoj vpliv na morsko in druga vodna okolja. 

 

K sodelovanju vabimo vse gostince iz Slovenije, ki si želite storiti korak naprej pri poslovanju brez plastike za enkratno uporabo. Za vsa vprašanja se lahko obrnete na Službo za varstvo okolja na GZS, kjer je kontakt Andreja Palatinus (andreja.palatinus@gzs.si , telefon: 01/5898187). Z veseljem vam bomo pomagali postati SUPer GOSTINEC! Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.