Varstvo okolja

Novice


Arhiv: Učinek Brexita na čezmejne pošiljke odpadkov

Obvestilo Evropske komisije (EK) vsebuje več razlag glede vprašanja pošiljanja odpadkov po koncu prehodnega obdobja Brexita (torej s 1. januarjem 2021) in je posodobitev prejšnjega „obvestila o pripravljenosti“, ki je bilo objavljeno leta 2018. Z uveljavitvijo Brexita za pošiljke odpadkov v Veliko Britanijo ne bo več veljala Uredba (ES) št. 1013/2006, ki sicer velja na območju EU.

Povezava na obvestilo – TUKAJ

Obvestilo opozarja zainteresirane strani, naj preučijo tokove odpadkov, ki so trenutno namenjeni za odlaganje v Združenem kraljestvu, in jih prilagodijo glede na to obvestilo. Obvestilo razlaga pravila o obveščanju in pravila za Severno Irsko, IE / NI protokol.

Splošne informacije o pošiljkah odpadkov preko meja in ravnanju z določenimi tokovi odpadkov so na voljo na spletni strani:

 

Združeno kraljestvo v prehodnem obdobju sodeluje na enotnem trgu, vključno z enotnim trgom blaga. Med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom se lahko prosto trguje z blagom brez pregledov, kar omogoča enotni regulativni okvir Unije za dajanje blaga na trg, vključno s harmoniziranimi tehničnimi pravili, varnostnimi in okoljskimi standardi ter vzajemnim priznavanjem.

Od 1. januarja 2021 se bodo za trgovino z Združenim kraljestvom uporabljala pravila Unije, ki prepovedujejo ali omejujejo uvoz/izvoz določenega blaga (kot so npr. odpadki, nekatere nevarne kemikalije),  iz razlogov javne politike, kot so varovanje zdravja, varnosti in okolja, kakor veljajo za katero koli tretjo državo.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.