Varstvo okolja

Novice


Arhiv: WEBINAR »CIRCULAR DESIGN« ali »TRAJNOSTNO NAČRTOVANJE«

 

Družba v kateri živimo se nenehoma spreminja, soočamo se z izzivi kot so klimatske spremembe, rastoča populacija, rast mest, potreba po energiji… Vse te spremembe se reflektirajo v poslovnem svetu, politiki ter zakonodaji. Poslovno okolje podjetij tako postaja vedno bolj zahtevno in konkurenčno, zahteve pa se prenašajo na podjetje. Po drugi strani pa so družba ter posamezniki oz. kupci vedno bolj izobraženi in ozaveščeni, želijo vedeti kaj kupijo ter imajo vedno večje zahteve glede produktov, kar pa podjetjem postavlja vedno večjo težavo za obstoj na trgu. Za podjetja je zato izjemno velikega pomena, da identificirajo grožnje ter da poznajo želje in zahteve trga, uporabnikov oz. kupcev ter le-te prenesejo na poslovne procese v podjetju in produkte. Za podjetja je ključno da postanejo odprti za inovacije in jih tudi znajo prepoznati.

 

Odgovor na te zahteve je lahko »circular design« oz. »trajnostno načrtovanje«, pri čemer je ključno povezovanje industrije s kreativno industrijo, ki podjetjem s svojim drugačnim razmišljanjem odpre nove vpoglede. Trajnostno načrtovanje podjetjem pomaga preoblikovati procese na način, da podjetje spremeni svoj poslovni model iz linearnega v krožno tako, da se viri in surovine upravljajo na trajnostni način. S takšnim načrtovanjem procesov v podjetju se predvidijo tudi vsi vplivi na okolje, pri tem pa je kreativnost vse bolj pomembna.

 

Vabimo vas na brezplačen webinar, kjer vam bodo strokovnjaki s področja trajnostnega načrtovanja predstavili, kako spremeniti vaš poslovni model iz linearnega v krožno in s tem prispevati k varovanju okolja.

KDAJ: 21. oktober2020, od 10.00 do 12.00
KJE: on-line webinar, povezavo vam bomo posredovali po prijavi, obvezna je predhodna prijava tukaj


SODELUJOČI: Jude Sherry, direktorica podjetja "anois"

Jude je mednarodna strokovnjakinja in miselni vodja na področju eko-dizajna, trajnostnega oblikovanja in krožnega gospodarstva. Deluje kot oblikovalka, vodja projektov, ocenjevalka, trenerka, govornica in svetovalka.

Jude je sodelovala z velikimi in majhnimi podjetji v različnih vlogah in sektorjih, vključno s pohištvom, logistiko, potrošniško elektroniko, obnovljivimi viri energije, oblačili, hrano in pijačo, osebno nego in bioplastiko.

Je direktorica globalne oblikovalske agencije »anois«, ki jo je ustanovila z dr. Frankom O’Connorjem, da bi s pomočjo oblikovanja za trajnost ustvarila vrednost v sodelovanju s podjetji, vladami, lokalnimi oblastmi, izobraževalci in civilno družbo. Strokovnjaki za sodelovanje med ključnimi deležniki, anois zavzema perspektivo oblikovanja sistemov, specializirano za etično blagovno znamko, trajnostno oblikovanje, odgovorne vrednostne verige in krožne poslovne modele na ravni izdelkov in urbanega oblikovanja.

Jude je navdušena nad enakostjo, okoljem in družbenimi spremembami ter spodbuja človekove pravice. Diplomirala je iz industrijskega oblikovanja ter magistrirala s področja okoljskega upravljanja.

 


 

izr. prof. mag. Barbara Prinčič, UL – Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

Leta 1991 je diplomirala na oddelku za oblikovanje ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Po študiju je leto dni bivala na Tajvanu, kjer je delala v svetovanju in promociji industrijskega oblikovanja v Design Promotion Center – CETRA. Leta 1993 je pridobila štipendijo nizozemske vlade za nekajmesečni podiplomski študij v European Design Centre (EDC) v Eindhovnu, Nizozemska, na temo ekološke problematike v oblikovanju. Študij ji je omogočil celostni pogled na okoljske teme, strategije in rešitve, povezane z oblikovanjem. Svoja študijska raziskovanja je leta 2007 zaokrožila z magisterijem na temo Ekologija kot način življenja.  

V profesionalnem delu se je njena poklicna pot vila od grafičnega oblikovanja na zgodnjem začetku samostojnega delovanja, prek oblikovanja embalaže, do industrijskega oblikovanja. Danes ji večino časa zapolnjuje pedagoško delo, saj je predavateljica na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoje pedagoško poslanstvo na ALUO vidi in dojema predvsem kot priložnost za širitev znanja in ozaveščanje študentov o okoljsko odgovornem oblikovanju. Od leta 2011 naprej predava trajnostno oblikovanje. Hkrati skuša principe trajnostnega oblikovanja udejanjati tudi v svojih oblikovalskih projektih.

Za svoje dosežke v industrijskem oblikovanju je Prinčičeva prejela mednarodne pohvale in nagrade, kot so posebna pohvala na Bienalu industrijskega oblikovanja (BIO 11), častna nagrada ICSID na BIO 15, nominacija za nagrado IDEA leta 2010, kar ji je prineslo umestitev njenega izdelka v stalno zbirko muzeja Henry Ford v ZDA. Leta 2014 je v Italiji na A’Design Award and Competition prejela srebrno, leto zatem pa zlato nagrado. 

 Eva Štraser, ustanoviteljica podjetja Evegreen

Evegreen je zagonsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem naravi prijaznih materialov na osnovi organskih odpadkov, ki jih proizvedejo različna industrijska ter uvozna podjetja. Tako po eni strani razbremenijo naročnika stroškov z odpadki, po drugi pa nadomestijo del njihove ponudbe z zelenimi, inovativnimi izdelki. Do sedaj so pri ustvarjanju novih receptur uporabili že pšenično slamo, riževe in pšenične luščine ter odpad kavnih plev. 

V profesionalnem delu se je njena poklicna pot vila od grafičnega oblikovanja na zgodnjem začetku 

 

Dodatne informacije: 


Alenka Dovč
alenka.dovc@gzs.si
01/5898-257 
PRIJ

PRIJAVA NA DOGODEK 

 

PROGRAM

 


Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.