Varstvo okolja

Novice


Arhiv: EU - Dosežen začasni dogovor o mehanizmu za ogljično prilagoditev na mejah (CBAM)

Začasni dogovor je odvisen od nekaterih vidikov, ki so pomembni za ogljično prilagoditev na mejah (CBAM), vendar jih je treba opredeliti v drugih delih zakonodaje, o katerih pogajanja še potekajo. Predsedstvo Sveta meni, da bo uredbo CBAM mogoče uradno sprejeti šele, ko bodo elementi, pomembni za CBAM, rešeni v drugih povezanih dokumentih.

Kar zadeva izdelke in sektorje, ki spadajo na področje uporabe novih pravil, bo CBAM sprva zajemal številne specifične izdelke v nekaterih najbolj ogljično intenzivnih sektorjih: železarstvo in jeklo, cement, gnojila, aluminij, elektrika in vodik, nekatere predhodne sestavine in omejeno število nadaljnjih proizvodov. Posredne emisije bi bile prav tako vključene v uredbo na natančno opredeljen način.

V skladu z začasnim sporazumom bo CBAM začel delovati od oktobra 2023 naprej. Na začetku bi se poenostavljeni CBAM uporabljal predvsem z obveznostmi poročanja. Cilj je zbiranje podatkov. Od takrat naprej se bo začel izvajati celoten CBAM. Uveden bi bil postopoma, vzporedno s postopnim opuščanjem brezplačnih pravic, ko se bo začel v okviru revidiranega sistema EU za trgovanje z emisijami (EU ETS) za zadevne sektorje. To bo zagotovilo združljivost CBAM z mednarodnimi pravili o trgovini.

O postopni odpravi brezplačnih pravic za sektorje CBAM se je treba še dogovoriti v okviru tekočih pogajanj EU ETS. Nadaljnje delo je potrebno tudi pri ukrepih za preprečevanje selitve virov CO2 pri izvozu.

Zagotavljanje popolne združljivosti CBAM z mednarodnimi obveznostmi EU, tudi na področju mednarodne trgovine, ostaja temeljnega pomena.

Več

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.